Direct naar inhoud
Actueel

Kun je prestaties van leerlingen van 1990 en 2019 vergelijken?

| 27-02-2023 | In de media Onze reactie op het onderzoek van McKinsey

Vandaag 27 februari 2023 vertellen diverse media over eindexamenvragen wis- en natuurkunde die in de laatste dertig jaar een stuk gemakkelijker zijn geworden. Aanleiding is een onderzoeksrapport van adviesbureau McKinsey. Wij menen echter dat op basis van onderzoek naar prestaties op de centrale examens wis- en natuurkunde, niet valt te zeggen of het niveau van leerlingen over een periode van dertig jaar is gedaald. Graag leggen we uit waarom.

Door grote wijzigingen gaat vergelijking niet op

De maatschappij, het onderwijssysteem en ook de leerlingen zijn de afgelopen dertig jaar veranderd en de examens zijn mee veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van de tweede fase en het toetsen van een deel van de leerstof in een schoolexamen in 1990, gewijzigde uitslagregels (tussen 2010 en 2017) en de vernieuwde examenprogramma’s (natuurkunde 2013, wiskunde 2015). Grote wijzigingen in het onderwijs leiden tot (grote) wijzigingen in de centrale examens. Om te voorkomen dat appels met peren worden vergeleken, kunnen uitspraken over vaardigheidsontwikkelingen alleen worden gemaakt binnen perioden waarin het examenprogramma onveranderd is en leerlingen dezelfde voorbereiding hebben gekregen.

Prestaties gelijk waarderen

Door de jaren heeft het centrale examen gedaan wat het moet doen, namelijk toetsen in welke mate leerlingen de examenstof uit het examenprogramma beheersen. Daarbij hebben we er altijd voor gezorgd dat gelijke prestaties op verschillende examens gelijk gewaardeerd werden. En dat een leerling het cijfer krijgt dat zijn vaardigheid weerspiegelt. Daarvoor blijven we ons graag inzetten.

Zie ook deze infographic voor een beknopte uitleg. Klik hier voor een vergroting.

Zoeken