Direct naar inhoud
Leerlingen voortgezet onderwijs

Digitale examens vmbo

Tools voor leerlingen

Als voorbereiding op de digitale examens vmbo, kun je prima de examens van 2023 maken in Facet. Wil je een examen maken van voor 2019, dan gebruik je Autoplay.

Leerlingen voortgezet onderwijs

Digitale examens maken?

  • Veel vmbo-leerlingen gebruiken voor het maken van de examens de computer. Je voert dan in het toetsprogramma de antwoorden van de opgaven op het computerscherm in.
  • Gesloten vragen kijkt de computer zelf na. Jouw docent beoordeelt de antwoorden op de open vragen.
  • Luistervaardigheid is bij talen een belangrijk onderdeel bij het maken van een digitale toets in het vmbo bb en kb. Dit geldt ook voor het cspe waarbij je het theorie-examen maakt met minitoetsen op de computer.

Facet voor vmbo bb en kb

In 2024 maak je de flexibele en digitale centrale examens algemene vakken bb/kb op de computer met het toetsprogramma Facet. Op de website van Examenblad lees je meer over Facet.

Facet voor de kunstvakken vmbo gl/tl

In 2024 maak je het centrale examen voor de kunstvakken muziek gl/gt/tl, dans gl/tl en drama gl/tL met het programma Facet. Het programma presenteert vragen en bronnen. Je schrijft de antwoorden op een papieren uitwerkbijlage. Lees meer op de pagina Instructie kunstvakken vmbo en Instructie kunstvakken vo-vwo.

Voorbeeldexamens

Oefenen in Facet

  • Voor het oefenen met de opgaven van examens in Facet maak je gebruik van de voorbeeldexamens.
  • De correctievoorschriften (en bijbehorende uitwerkbijlages voor de examens muziek) kun je vinden in de eindexamenbank.
  • Voor scholen die met Linux/Apple werken is een alternatieve fall-back beschikbaar als afname in Facet onverhoopt niet werkt. Deze vorm van fall-back bestaat uit een PDF-document met opgaven (screendumps van de opgavenschermen in Autoplay) en losse geluids- en/of beeldbestanden. Lees de handleiding.

Oefenen in Autoplay

Voor het oefenen en testen van examens kunstvakken vmbo gl/tl in de examensoftware Autoplay gebruik je oude examens. Ze staan voor je klaar in de eindexamenbank. De handleiding voor de examensoftware Autoplay kun je rechts downloaden.

Over het zoeken, downloaden en starten van examens in Autoplay

  • Selecteer in de eindexamenbank het gewenste niveau.
  • Kies bij Examendocument voor Autoplaybestand.
  • Je downloadt het examen door te klikken op het zip-bestand. Je krijgt dan een scherm met de vraag: Wil je dit bestand uitvoeren of opslaan? Kies voor Opslaan als en selecteer een map.
  • Na het opslaan klik je dubbel op het bestand [vaknaam] examen.exe in de door jouw gekozen map. Als er dan een dialoogvenster verschijnt, kies je voor Uitvoeren. Het examen start dan automatisch.


Elk examen een eigen wachtwoord
De examens in Autoplay zijn beveiligd met een wachtwoord. In de gepubliceerde examens zijn de wachtwoorden al ingevuld.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen

Bereikbaar Ma t/m vr 08:30 tot 17:00
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken