Direct naar inhoud
Docent met student achter een scherm

Hoe komt een examenopgave tot stand?

Examenopgaven ontwikkelen is een zorgvuldig proces. Tussen het bedenken van een eerste conceptvraag en het moment van afname zit zo’n 1,5 tot 2 jaar. De basis voor de examenopgaven zijn examensyllabi.

Examensyllabi, de basis voor examenopgaven

Centrale examenopgaven worden ontwikkeld aan de hand van examensyllabi die wij ontvangen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). In een examensyllabus staat gedetailleerd beschreven waaraan de leerstof voor het centraal examen per examenvak moet voldoen. De basis voor de examensyllabi zijn de examenprogramma’s van de minister. Hierin is opgenomen wat examenkandidaten moeten kennen en kunnen per examenvak. Ook staat in een examenprogramma beschreven wat thuishoort in het centraal examen en wat in het schoolexamen. Lees hier meer over de regels voor schoolexamens.

Voor een goede doorstroom naar vervolgonderwijs en tussen schoolsoorten en leerwegen, is het belangrijk dat examenprogramma’s worden geactualiseerd. Het draagt ook bij aan een betere voorbereiding van leerlingen en leren wat ze nodig hebben voor hun toekomst. Onze toetsexperts zijn als adviseurs bij de actualisatie betrokken. Op deze webpagina van coördinator SLO lees je er meer over. Zie ook deze animatie.

Het proces van concept tot afname

Het maken van een centraal examen met de juiste balans van onderwerpen, domeinen, vraagsoorten, vaardigheden, etc. is een zorgvuldig traject. Gemiddeld zit er zo’n 1,5 tot 2 jaar tussen het bedenken van een eerste conceptvraag en het moment waarop de eindexamenkandidaat de vraag krijgt voorgelegd.

Klik hier voor een vergroting.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen

Bereikbaar Ma t/m vr 08:30 tot 17:00
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken