
Normeren
In een examenperiode onderzoeken wij de moeilijkheidsgraad van de centrale examens en berekenen we een advies-normeringsterm (N-term) per examenvak.
De N-term vertaalt een score naar een cijfer.
Normeren en onze rol
Het bepalen van de advies-normeringsterm gebeurt op basis van het analyseren van de scores van eindexamenkandidaten op de centrale examens. Deze scores ontvangen wij van scholen, direct na afname van de eindexamens, via ons computerprogramma Wolf. Aan de hand van het advies van Stichting Cito stelt het College voor Toetsen en Examens (CvTE) de definitieve N-termen vast.
Daarnaast doen wij structureel onderzoek naar de moeilijkheid van centrale examens. Deze normhandhavingsonderzoeken geven informatie over bijvoorbeeld de vaardigheid van de examenleerlingen en de ontwikkeling van die vaardigheid over de jaren heen.

Wat is normeren?
- het waarderen van de prestaties die examenkandidaten hebben geleverd
- het belonen van gelijke prestaties met gelijke cijfers, ongeacht de moeilijkheid van het centraal examen
- het vaststellen van regels om examenscores om te zetten in cijfers
Hoe komt een cijfer tot stand?
Samen met het CvTE hebben we een methode ontwikkeld voor het geven van cijfers. Deze methode is voor alle centrale examenvakken gelijk, ongeacht het aantal punten dat je in het examen kunt halen.
- Elk gescoord punt zorgt voor een hoger examencijfer (afronding daargelaten).
- Een score van 0% correspondeert met examencijfer 1.
- Een score van 100% correspondeert met examencijfer 10.
- Voor het grootste deel van de cijferschaal geldt dat elk scorepunt evenveel bijdraagt aan het cijfer. Dit is onafhankelijk van de normering.
Over normeringssystematiek
Klik hier voor een vergroting van de interactieve infographic over de stappen in het normeringsproces. (Meer informatie: kijk op Examenblad.nl)
Normeren in 2023
Net als in 2021 en 2022 konden we de centrale examens niet normeren zoals anders. Bekijk het filmpje Normering centrale examens 2023 van het CVTE.
Wat je terug wilt zien, is dat gelijke prestaties leiden tot gelijke cijfers. Niet alleen in een bepaald examenjaar, maar ook over de jaren heen. Toegekende cijfers moeten vergelijkbaar en eerlijk zijn. Maar centrale examens zijn niet altijd even moeilijk, hoe goed we daarvoor ook ons best doen. Dat betekent dat we verschillende moeilijkheidsgraden moeten verdisconteren. Dat gebeurt met de N-term.
Paul van der Molen, collega divisie CTE
Normeren, een pittig stukje advies (Cito Jubileumboek)
Lees meer
- Rapport Vaardigheid Examenkandidaten 2021
- Voor meer informatie over de N-termen: zie Examenblad.nl
- Het meten van kennis en vaardigheid: een lastige klus
- Op weg naar een vernieuwde rapportage van examenprestaties aan scholen
- De waarde van de rit-waarde
- Een kijkje achter de schermen van het normeren
- Normeren, een pittig stukje advies (Jubileumboek Cito, pag. 80, 81)

Kunnen we je helpen?
Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen