Direct naar inhoud
Natalie Schols

Time flies when you’re having fun

Natalie Schols, Toetsdeskundige Engels Stichting Cito | 01-02-2023 | Blog In 2018 heb ik als toetsdeskundige meegedaan aan wat toen nog een pilot was in het kader van het project docentenparticipatie. De constructieforums (CF) zijn inmiddels een niet meer weg te denken en groeiende samenwerkingsvorm met docenten in het veld.

Als CF-lid werk je individueel aan het ontwikkelen van examenopgaven, op momenten dat het jou uitkomt en alleen online, via een beveiligde samenwerkingsomgeving. Gemiddeld nemen die werkzaamheden zo’n 2 uur per week in beslag. Je kunt het zien als een light variant van de al langer bestaande constructiegroepen. Wat mij betreft een win-winsituatie. Immers, docenten die aanvankelijk geen mogelijkheid zien om mee te werken omdat ze geen 60-70 uur per jaar kunnen vrijmaken, sluiten nu alsnog aan. En daar zijn wij erg blij mee!

Op dit moment begeleid ik twee constructieforumgroepen; Engels havo/vwo en Engels vmbo. De CF-leden zoeken bronmateriaal, screenen teksten en itemsets en werken aan het maken van vraagvoorstellen. Dat helpt mij enorm. Niet alleen door de screenopmerkingen die mij al een paar keer voor een misstap hebben behoed, maar ook door de verrassende teksten die de CF-leden mij regelmatig aandragen. En hoewel het verzorgen van complete vragensets meer thuishoort bij de werkzaamheden van constructiegroepsleden, is materiaal dat afkomstig was van CF-leden wel degelijk in centrale examens terechtgekomen. Het komt bovendien regelmatig voor dat docenten die gestart zijn in CF-groepen, alsnog aansluiten bij vakgenoten in een van onze constructiegroepen. Dat vind ik mooi om te zien! En best handig. Omdat ze geen onbekende meer voor ons zijn, is het uitschrijven van een sollicitatie dan niet meer nodig.

Ik spreek soms via TEAMS met de betrokken docenten uit mijn CF-groepen. Zo ook met Neeltje. Zij is vanaf het prille begin lid van het CF Engels havo/vwo. Omdat we het contract van CF-leden maximaal drie schooljaren verlengen, is ze inmiddels bezig aan haar laatste periode als CF-lid bij Stichting Cito. Ze vindt dat best jammer, omdat ze het meewerken aan centrale examens via een CF erg inspirerend vindt. “Het geeft mij de kans om een stukje creativiteit te kunnen inzetten. Door ook vanaf de andere kant mee te kunnen kijken, begrijp ik beter wat er allemaal komt kijken bij het maken van een examen, hoe een examen in elkaar zit en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Daarbij heb ik het idee dat ik mijn leerlingen beter kan voorbereiden en uitleggen wat er van ze verwacht wordt.” Met de twee uur per week die ze daarvoor inruimt, kan ze goed uit de voeten. Dat ze haar eigen tijd kan indelen, helpt enorm. Vaak werkt Neeltje tijdens vakanties of andere voor haar rustige periodes. De opdrachten spaart ze dan op en levert ze tegelijk bij mij in. Dat hebben we zo met elkaar afgesproken en is helemaal prima. Onze grote gemene deler? Dat we ons enorm kunnen verliezen in het denk- en zoekwerk. Time flies when you're having fun, zullen we maar zeggen 😊.

Zoeken