Direct naar inhoud

Het verhaal achter de cijfers

Op deze pagina doen we verslag van onze resultaten en de maatschappelijke impact die we in 2022 wisten te realiseren. Vanuit onze divisies en voor Cito-brede aspecten laten we je zien welke stappen we het afgelopen jaar konden zetten. Met en voor het onderwijs.

We geven een inkijkje in het jaarverslag over 2022. Je kunt doorklikken naar de jaarverslagen van Stichting Cito vanaf 2017, met daarin het bestuursverslag over dat jaar en de jaarrekening.

Jaarverslag 2022

In een stormachtig jaar als 2022 is innovatie een uitdaging ...

... zo stelt onze nieuwe bestuursvoorzitter Saskia Wools in het CitoLab Werkprogramma voor 2023. Maar de behoefte aan innovatie in zo’n turbulente maatschappelijke omgeving is groot. En dat triggert tot het maken van mooie dingen. Deze mooie bespiegeling konden we in 2022 feitelijk Cito-breed doortrekken. Ook voor Cito als geheel vroegen stormachtige ontwikkelingen om grote veranderingen. Om nieuwe producten, nieuwe manieren van werken en nieuwe checks & balances.

In dit jaarverslag blikken we terug op een jaar waarin de corona-pandemie zijn laatste staartje toonde. Een jaar vol energie ook, omdat we met elkaar terug naar school en werk konden. In dat jaar leverden we onze eigen bijdrage aan een onderwijs waar de eindexamens opnieuw in aangepaste vorm werden afgenomen. Ook bereidden we ons voor op de komst van de doorstroomtoets. Twee, in ons geval, en dat zorgde voor flinke puzzelstukken die gelegd moesten worden. Alle divisies binnen Cito kregen ermee te maken. Met elkaar bouwden we in 2022 verder aan een nog beter Cito. Met mijlpalen als de introductie van Leerling in beeld (door Cito BV) en de presentatie van vier nieuwe innovatielijnen (door CitoLab). We zetten stappen in de digitale transformatie: zowel in platforms en software voor scholen, als voor ons eigen werk. Zoals dat past bij een organisatie in beweging, ging 2022 gepaard met veranderingen dwars door de organisatie heen.

En daar kwam nog iets bij, want 2022 werd ook het jaar van een bestuurswissel. In september vertrok bestuursvoorzitter Anneke Blok, na zes jaar Cito, om terug te keren naar de wereld van de educatieve uitgeverijen. Ze koos voor Noordhoff, waar ze de positie van managing director/CEO op zich nam. Terwijl de Raad van Toezicht de zoektocht naar een nieuwe voorzitter startte, draaide Cito verder onder leiding van Arthur Weijers, onze COO. Die immense klus klaarde hij. Trots waren we toen de Raad van Toezicht op 15 december Saskia Wools benoemde tot nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Saskia, afkomstig uit eigen Cito-gelederen, stuurde de afgelopen jaren onze innovatie-activiteiten aan en was directeur van CitoLab (voorheen OK&I). Met haar hebben we nu iemand aan het roer staan die in al haar vezels weet en voelt waar we als Cito – samen met het onderwijs en onze stakeholders in het onderwijsveld – voor staan en naartoe willen. Het is onder leiding van Saskia én Arthur samen, dat we 2023 vol vertrouwen zijn ingegaan.

Je hebt hier het voorwoord gelezen van het bestuursverslag over het jaar 2022. Wil je meer lezen?

Open het complete jaarverslag van Stichting Cito over 2022 Bekijk de jaarverslagen van Stichting Cito vanaf 2017
Want een positieve bijdrage leveren aan het leren en onderwijskundig meten van vandaag en morgen, daar ligt onze toegevoegde waarde. Ook in 2022 werkten we daaraan vanuit onze drie divisies.

Jaarverslag Stichting Cito 2022, pag. 6

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken