
CitoLab portfolio
Ons hart ligt bij het onderwijs. We lopen warm voor data waarmee je het leren in beeld kunt brengen en worden enthousiast van innovatieve manieren om dat te doen. Met ons team van onderzoekers en ontwikkelaars werken we dagelijks aan mooie projecten. Sommige daarvan duren jaren, omdat echte vernieuwing tijd nodig heeft en een onderbouwde basis. Sommige projecten doen we in samenwerking, omdat we geloven in het bundelen van krachten met de onderwijspraktijk, de wetenschap, onze stakeholders. Waar we mee bezig zijn, zie je hier.
Het is makkelijker om te vernieuwen in een maatschappij waar dingen lekker lopen. Maar het is belangrijker om te innoveren in een maatschappij die worstelt. Daarin zijn de problemen groot en de uitdagingen immens.
Saskia Wools, bestuursvoorzitter Cito
CitoLab specialisaties
Innovatieve prototypes
Het onderwijs bruist van de nieuwe ontwikkelingen. Ontwikkelingen die ook invloed hebben op toetsen en meten. Bij CitoLab (team Prototypes) denken we graag mee over vernieuwende meetinstrumenten. Sterker nog: we bouwen ze gelijk uit naar prototypes die we kunnen testen met leerlingen en leraren. In ons werk baseren we ons altijd op wetenschappelijk onderzoek. Omdat dit vernieuwingen duurzaam maakt en onderbouwt.
Enkele projecten in de etalageOnderwijskundig onderzoek
Binnen CitoLab doen we volop toegepast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van onderwijskundig meten. Dat kan gaan om onderzoek dat we op eigen initiatief doen, als onderdeel van ons meerjarenbeleidsplan. Maar we doen ook onderzoek in opdracht van OCW, gericht op de onderwijspraktijk, en onderzoek in opdracht van derden. Al onze projecten ontstaan in de praktijk. Samen met onderwijsprofessionals en universiteiten zoeken wij iedere dag naar antwoorden op vragen als: Hoe kan technologie helpen om mogelijkheden en talenten van leerlingen in beeld te brengen? Hoe kunnen we databronnen slim vertalen in aanbevelingen over leerroutes? En welke elementen van game design zijn toepasbaar in een meetcontext?
Enkele projecten in de etalagePsychometrie en data science
Op het gebied van psychometrie en data science is Cito een wereldspeler. Nationaal en internationaal leveren we onze bijdrage met psychometrisch onderzoek, psychometrische dienstverlening en data science. Ons psychometrieteam is het grootste vakteam van Europa. Dat zorgt ervoor dat we echt wat kunnen betekenen voor het onderwijs. Zeker nu we door alle nieuwe technieken grotere en complexere datasets kunnen onderzoeken ooit, en inzichten kunnen bieden die voorheen ondenkbaar waren.
Enkele projecten in de etalageMaatschappelijke thema's
Bevorderen toetsen eerlijke kansen, of niet? Heeft het thuisonderwijs in de coronaperiode nu gezorgd voor leervertraging, of niet? En hoe meet je eigenlijk het leren van basisvaardigheden? In het maatschappelijk debat wordt regelmatig gesproken over leren, over toetsen en de rol daarvan in het onderwijs. Als Cito mengen we ons soms in dit debat: door onderzoek te doen, interviews te geven, adviesstukken te schrijven. Wat we doen op (een aantal) belangrijke, maatschappelijke thema's rondom toetsing, lees je hier.
Naar onze themadossiersSoftware voor professionals
Bij Cito geven we sinds onze oorsprong betekenis aan toetsresultaten. Daarvoor werken we met hoogwaardige, zelfontwikkelde software. Die software voor toetsconstructie en psychometrische analyse stellen we beschikbaar aan partijen die - net zoals wij - het onderwijs vooruit willen helpen. We streven ernaar om zoveel mogelijk software open source beschikbaar te maken. Die software kun je gratis gebruiken.
Enkele projecten in de etalagePromotieonderzoek
CitoLab geeft jonge onderzoekers graag een kans. Jaarlijks doen meerdere promovendi hun promotieonderzoek bij ons. Op deze pagina zie je welke onderzoeken lopen, en welke recent zijn afgerond. Wil je zelf promoveren op een onderwijsmeetkundige onderzoeksvraag? Wij gaan graag met je in gesprek.
Enkele projecten in de etalageGrote vraagstukken hebben tijd nodig en een basis van waaruit we verder kunnen bouwen.
Romy Noordhof, hoofd team Prototypes

Kennis voor in de klas
CitoLab is een kennisorganisatie. In onze projecten zoeken we naar nieuwe kennis: over onderwijskundig meten, over leren, over toetsen. Die kennis delen we, bijvoorbeeld op ons Kennisplein. Speciaal voor leraren, met infographics, tips en meer.
Heb je een opdracht voor ons?
Bij CitoLab werken we ook in opdracht. Je kunt onze psychometrici, onderwijskundig onderzoekers, prototype- en softwareontwikkelaars inschakelen voor onderzoek of productontwikkeling. Zo werkt dat.

Kunnen we je helpen?
Stel je vraag via ons contactformulier. En blijf op de hoogte via onze CitoLab LinkedIn.