Direct naar inhoud

Examenlogistiek: van volledige ontzorging tot deels ondersteuning

Het logistieke aspect in het afnemen van examens of het uitvoeren van een certificeringstraject vraagt veel tijd en aandacht. Het is meer dan alleen inschrijven en afnemen. Voor betrouwbare resultaten is het belangrijk dat iedereen onder dezelfde omstandigheden examen kan doen, is het gewenst dat er gestandaardiseerde processen zijn voor bijvoorbeeld communicatie met kandidaten. Wij nemen u het werk graag uit handen, met onze jarenlange ervaring kunnen wij u geheel of deels ontzorgen.

Inschrijving en bevestiging

Examen doen is al spannend genoeg. Daarom wilt u het uw kandidaten zo makkelijk mogelijk maken. Kiest u voor afname bij Cito, dan maken uw kandidaten gebruik van een eigen online omgeving om examens te plannen, te verzetten/annuleren, om hun gegevens bij te werken, resultaten bij te houden, etc. Indien gewenst kunnen wij ook voor u als organisatie een omgeving inrichten waarmee u uw kandidaten kan voorzien van vouchercodes.

Afname van de toets

Naast inrichting van het proces van examineren is ook de aandacht voor de omstandigheden tijdens de afname belangrijk. Deze moeten in alle gevallen zoveel mogelijk gelijk zijn. Veel opdrachtgevers kiezen ervoor de examens op verschillende manieren aan te bieden, zodat een kandidaat naar eigen voorkeur kan kiezen.

 • (Digitaal) examens afnemen bij Cito
  Cito beschikt over een eigen examenlocatie naast Arnhem Centraal. Wij kunnen zowel examens op papier als digitale examens faciliteren. Bij digitale examens heeft elke kandidaat de beschikking over een laptop en een extra scherm. Eventuele papieren bijlagen leggen wij klaar en het gebruik van kladpapier is mogelijk (indien toegestaan door de examencommissie). Kandidaten worden op persoonlijk wijze ontvangen en het examen wordt begeleid door een opgeleide toezichthouder.
 • Digitaal examens afnemen bij Lamark
  Onze partner Lamark beschikt over meer dan 20 examenlocaties door het hele land. Hierdoor is er altijd wel één in de buurt. Kandidaten kiezen zelf de locatie, datum en het tijdstip. Examens bij Lamark zijn geheel digitaal. Papieren bijlagen of aantekeningen zijn dan ook niet mogelijk.
 • Inhouse examinering of pop-up locatie
  Liever uw examens bij u op locatie afnemen? Of op een geschikte locatie bij u in de buurt? Ook dat is mogelijk. We adviseren u graag over de eisen waaraan een locatie aan moet voldoen om examens te kunnen afnemen. Indien gewenst verzorgen wij de gehele afname: voorbereiding, opgeleide toezichthouder, laptops, bijlagen, etc.

Verwerking en analyse van de resultaten

Na afname van een examen is het niet alleen een kwestie van nakijken. Belangrijk is om na te gaan of er gemeten is wat u wilde meten. Zijn de resultaten betrouwbaar? Onze toetsdeskundigen ondersteunen u hier graag in door bijvoorbeeld een toets- en itemanalyse uit te voeren.

Wij ondersteunen u graag in:

 • Het nakijken van examens
 • De continue navolging van de PDCA-cyclus om te blijven streven naar optimale dienstverlening
 • Rapportages met slagingspercentages, kandidaattevredenheid en toetskwaliteit
 • Inzage op locatie
  Is een kandidaat gezakt, dan kunt u ervoor kiezen een inzage in het examen aan te bieden. Deze inzage kan plaatsvinden bij Cito onder begeleiding van een opgeleide toezichthouder.

Communicatie en certificering

Wij ondersteunen u graag in:

 • Contact met kandidaten
  Wij kunnen het contact met examenkandidaten helemaal uit handen nemen. We beschikken over een examenbureau dat ingericht is op veel persoonlijk contact met kandiaten en een volledig ingerichte klantenservice.
 • Eerste aanspreekpunt bij vragen, klachten en bezwaar
  Cito kan het eerste aanspreekpunt vormen voor kandidaten wanneer zij vragen hebben of ontevreden zijn. Wij verzorgen de eerste opvang, communiceren met de juiste commissies of mensen in uw organisatie en zorgen dat uw reactie/beslissing bij de juiste kandidaat komt. Dit scheelt u veel tijd en de kandidaat heeft één duidelijk aanspreekpunt.
 • Verzending en registratie certificaten
  Indien u een certificeringstraject heeft opgezet kunnen wij de verzending van certificaten op ons nemen. Daarnaast is het mogelijk dat wij registreren wie wanneer gecertificeerd is en indien wenselijk de kandidaat op de hoogste stellen van een mogelijke hercertificering.

Fijn om te weten: Cito is dé expert in examinering

 • Al 50 jaar nationaal marktleider op het gebied van beoordeling en toetsconstructie
 • Internationaal toonaangevend psychometrisch instituut
 • Wereldwijd erkend en behorend tot de top 5 van testing and assessment companies
 • Gespecialiseerd aanbod toetsen en examens voor het onderwijs en het bedrijfsleven
 • Deskundige en ervaren trainers
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken