Direct naar inhoud
Kijk- en luistertoetsen

Over Cito Kijk- en luistertoetsen

Afname digitaal én op papier

Kies voor zekerheid, bespaar tijd en neem een Cito Kijk- en luistertoets af: die voldoet aan alle eisen. De schoolexamens voor Engels, Duits, FransSpaans en Nederlands neem je af via het nieuwe online toetsplatform Woots, waarbij zowel digitaal als papieren afname mogelijk is. Via Woots kun je het hele jaar luistervaardigheid trainen.

Onbeperkt oefenen

Naast het nieuwe examen van 2024-2025 krijg je toegang tot alle schoolexamens vanaf 2015 waarmee je onbeperkt het hele schooljaar mag oefenen met alle leerlingen van jouw school. En dat biedt veel voordelen. Voor jou, maar zeker ook voor je leerlingen.

Door leerlingen regelmatig de Cito Kijk- en luistertoetsen te laten maken, houd jij de vooruitgang van je leerlingen op het gebied van kijk- en luistervaardigheden bij. Zo heb jij inzicht in wat je leerlingen al beheersen en waar extra ondersteuning nodig is. We geven je graag tips hoe je dit aan kan pakken in deze flyer.

Samenwerking Cito en Woots 

Als je een toets (zoals de Cito Kijk- en luistertoets) van Cito afneemt via Woots, krijg jij het beste van beide werelden en méér. Cito biedt jou een gedegen, kwalitatieve en eerlijke toets. Woots geeft jou toegang tot een veilig en betrouwbaar digitaal toetsplatform. Met Woots Basis als gratis platform en licenties voor Kijk- en luistertoetsen kun je aan de slag. Maar Woots kan meer... Met Woots Premium maak je zelf je eigen toetsen. Dit biedt een scala aan mogelijkheden om jouw toetsen naar een hoger plan te tillen. Formatief of summatief, digitaal of op papier: met Woots Premium kan het. 

Om onze samenwerking kracht bij te zetten, geven we jou bij de aankoop van de Cito Kijk- en luistertoetsen een proeflicentie van Woots Premium voor 3 maanden cadeau!  

Leren ván toetsen, dat maakt elke leerling zichtbaar.
Zelf toetsen maken in Woots

Waaruit bestaan Kijk- en luistertoetsen?

Voor Engels, Duits, Frans en Spaans (vmbo, havo, vwo) en Nederlands (vmbo) bieden we het hele schooljaar toegang tot voorbereidende kijk- en luistertoetsen via online toetsplatform Woots. Het zijn materialen voor digitale en papieren afnames van de toetsen en schoolexamens. De omvang van de materialen verschilt van een lesuur tot een volledig examen. Per taal afhankelijk van het beschikbare materiaal. Alle leerlingen kunnen meedoen, ook leerlingen met dyslexie en slechthorende leerlingen.

Meer weten? Ga naar het toetsenoverzicht

Als je kiest voor de Cito Kijk- en luistertoets:

  • bespaar je tijd. Tijd die je liever steekt in je dagelijkse onderwijspraktijk;​
  • oefenen jouw leerlingen onbeperkt het hele jaar door met alle materialen. Goed voor jouw leerlingen en ideaal voor jouw gemoedsrust;​
  • sluiten de onderwerpen aan bij belevingswereld van leerlingen;​
  • toets je met authentieke audio-/videofragmenten (veelal fragmenten uit documentaires, items met actuele nieuwswaarde, fictieve fragmenten, gesprekken uit talkshows, en nog veel meer);​
  • heb je direct inzage in de automatische scores van zowel de papieren als de digitale afnames;​
  • ontvang je een online rapportage: het groepsoverzicht, de score én de indicatie van het behaalde ERK-niveau;​

Oefenen voor vraagvormen globaal/voorspellend/selectief

De oefenfragmenten voor de verschillende vraagvormen (globaal, voorspellend, selectief) zijn te vinden in Woots, in de oefenbank van de betreffende taal. Je kunt ze zowel digitaal als schriftelijk met je klas(sen) oefenen. Bij de schriftelijke oefendelen staan de materialen (fragmenten, opgaven, correctiesleutel) bij de Instellingen>Bijlagen.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken