Direct naar inhoud

Inburgering: examen verplicht

Wie wil inburgeren in Nederland, is verplicht om de Nederlandse te taal leren. En te leren hoe Nederlanders wonen en werken. Dat staat in de wet Inburgering. Inburgeraars kunnen examen afleggen op verschillende taalvaardigheidsniveaus: A2, B1 en B2. Cito ontwikkelt meerdere onderdelen voor deze taalvaardigheidsexamens.

Het aandeel van Cito

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelt Cito het Inburgeringsexamen. Voor het Inburgeringsexamen Binnenland zijn we inhoudelijk verantwoordelijk voor het onderdeel Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en de taalonderdelen Luisteren en Spreken A2. De taalexamens meten taalniveau A2 van het Europees Referentiekader.

Cito ontwikkelt de opgaven, traint de beoordelaars Spreken, is betrokken bij de verwerking van de uitslagen en doet onderzoek naar de kwaliteit van het Inburgeringsexamen.

Wil je meer weten over inburgeren en het examen? Je leest er alles over op de website van de overheid (DUO).

Oefenexamens: goed voorbereiden helpt

Cito ontwikkelt in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorbeeldexamens voor het Inburgeringsexamen. Deze voorbeeldexamens helpen jou en jouw cursisten om een goed beeld te krijgen van de opgaven van het Inburgeringsexamen.

Oefenexamens vind je bij DUO

Met de opgaven kunnen jouw cursisten de vaardigheden Lezen, Schrijven, Luisteren en Spreken oefenen en het onderdeel KNM. Je vindt de oefenexamens op de website van DUO.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken