Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud
kinderen aan het fietsen

Responsible disclosure (Coordinated Vulnerability Disclosure)

Cito investeert continu in de veiligheid en betrouwbaarheid van haar systemen en hecht hieraan veel waarde. Ondanks onze inspanningen is het nooit volledig uit te sluiten dat er toch ergens een kwetsbare plek is in de beveiliging van een applicatie of systeem. Mocht je hier tegenaan lopen, dan vernemen wij dat graag zo snel mogelijk. We werken graag samen om passende maatregelen ter verbetering van onze applicaties en systemen te kunnen implementeren.

Het Cito responsible disclosure-beleid mag niet worden opgevat als een uitnodiging om actief en uitgebreid ons netwerk te scannen op zwakke plekken. In samenwerking met onze partners doen wij dit zelf.

Coordinated vulnerability disclosure, wat wij vragen:

 • Jouw bevindingen te mailen naar responsible-disclosure@cito.nl.
 • Het probleem niet te misbruiken door bijvoorbeeld meer data te downloaden dan nodig is om het lek aan te tonen of gegevens van derden in te kijken, verwijderen of aanpassen.
 • Het probleem niet met anderen te delen totdat het is opgelost en alle vertrouwelijke gegevens die zijn verkregen via het lek direct na het dichten van het lek te wissen.
 • Maak geen gebruik van aanvallen op fysieke beveiliging, social engineering, distributed denial of service, spam of applicaties van derden, of op wat voor (andere) wijze dan ook misbruik van de kwetsbaarheid.
 • Voldoende informatie te geven om het probleem te reproduceren zodat wij het zo snel mogelijk kunnen oplossen. Meestal is het IP-adres of de URL van het getroffen systeem en een omschrijving van de kwetsbaarheid voldoende, maar bij complexere kwetsbaarheden kan meer nodig zijn.

Wat wij beloven:

 • Wij reageren binnen 3 werkdagen op jouw melding met onze beoordeling van de melding en een verwachte datum voor een oplossing.
 • Als je je aan bovenstaande voorwaarden hebt gehouden zullen wij in principe geen juridische stappen tegen je ondernemen betreffende de melding. Het is helaas niet mogelijk om bij voorbaat elke vorm van juridische stappen uit te sluiten. We willen de mogelijkheid open houden om in uitzonderlijke situaties een andere afweging te maken.
 • Wij behandelen jouw melding vertrouwelijk en zullen je persoonlijke gegevens niet zonder je toestemming met derden delen tenzij dat noodzakelijk is om een wettelijke verplichting na te komen. Melden onder een pseudoniem is mogelijk.
 • Wij houden je op de hoogte van de voortgang van het oplossen van het probleem.
 • In berichtgeving over het gemelde probleem zullen wij, indien je dit wenst, jouw naam vermelden als de ontdekker. Daarnaast word je opgenomen in onze Hall of Fame.
 • Als dank voor jouw hulp bieden wij een beloning aan voor elke melding van een ons nog onbekend beveiligingsprobleem. De aard van de beloning bepalen wij aan de hand van de ernst van het lek en de kwaliteit van de melding. In principe wordt geen financiële vergoeding geboden.

Wij streven er naar om alle problemen zo snel mogelijk op te lossen en wij worden graag betrokken bij een eventuele publicatie over het probleem nadat het is opgelost.

Dit beleid is geformuleerd op basis van Coordinated Vulnerability Disclosure: de Leidraad (NCSC) en responsibledisclosure.nl.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken