Direct naar inhoud
Leerlingen primair onderwijs

Onze taken

In opdracht van de overheid ontwikkelen wij de opgaven voor de overheidsdoorstroomtoets en bieden we advies op basis van onze expertise.

Taken Stichting Cito

 • adviseert het College voor Toetsen en Examens (CvTE) over de kwaliteit en de normering
  van alle doorstroomtoetsen

  Voor alle toetsaanbieders (overheid en andere aanbieders) worden hetzelfde beoordelingskader en dezelfde normeringsregeling gehanteerd. Deze zijn extern ontwikkeld door het Research Center voor Examinering en Certificering (RCEC), in opdracht van het CvTE. Alle toetsaanbieders doorlopen hetzelfde proces voor het beoordelen en toelaten van de doorstroomtoets tot het stelsel. Bij de beoordeling door Stichting Cito zijn interne en externe experts betrokken. De interne experts hebben geen relatie met de productontwikkeling voor primair onderwijs binnen Cito.

 • adviseert het CvTE over de kwaliteit van leerlingvolgsystemen op basis van het beoordelingskader LVS

 • biedt op verzoek en onder gelijke condities psychometrisch advies aan alle toetsaanbieders
  De kennis die we opbouwen binnen de stichting is beschikbaar voor onderwijs en markt.

 • ontwikkelt de overheidsdoorstroomtoets
  Het verzoek om een doorstroomtoets van de overheid is afkomstig van de Tweede Kamer, die naast het aanbod van toetsaanbieders ook om een doorstroomtoets namens de overheid heeft gevraagd. Het team dat zich bezighoudt met de overheidsdoorstroomtoets werkt separaat van betrokkenen bij genoemde advieswerkzaamheden.

Beoordelen, toelaten en normeren

Vanaf 1 januari 2023 besluit het CvTE over het beoordelen, toelaten en normeren van alle doorstroomtoetsen in het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs. Zij zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit en de vergelijkbaarheid van doorstroomtoetsen in het primair onderwijs. Zie deze webpagina.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken