Direct naar inhoud
Cito volgsysteem VO - twee leerlingen presenteren voor klas

Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs (VO) verbreedt en wordt Leerling in beeld VO

Met het Cito Volgsysteem voor het voortgezet Onderwijs (VO) kun je iedere leerling laten zien waar hij staat. Met de inzichten uit het volgsysteem kun je op tijd bijsturen of extra ondersteuning bieden. Om leerlingen echt verder te helpen. Vanaf schooljaar 2024/2025 krijgt het volgsysteem een nieuwe naam: Leerling in beeld VO. Met de uitbreiding krijg je breed zicht op het sociaal-emotioneel functioneren, de leer-werkhouding en de leervorderingen voor de basisvaardigheden. En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor remediëring na het afnemen van de volgtoetsen? Lees dan verder over de mogelijkheden van Numo op het gebied van rekenen en taal.

Nieuwe instrumenten voor meer inzicht bij Leerling in beeld VO

In Leerling in beeld VO volg je de ontwikkeling van de basisvaardigheden van je leerlingen, zoals je gewend bent in het Cito Volgsysteem VO. Daarnaast helpen nieuwe instrumenten de leerling bij het in kaart brengen van zijn sociaal-emotioneel functioneren en leer-werkhouding. Door deze inzichten te combineren, ontstaat er een breder beeld en wordt iedere leerling zichtbaar. Zo is er voor elke leerling wat te winnen, bijvoorbeeld in sociale vaardigheden, rekenskills of in zelfvertrouwen.

Blijf op de hoogte: schrijf je in voor de nieuwsbrief
Cito volgsysteem VO - docent bespreekt resultaten met leerling

Extra hulp bij basisvaardigheden

Heb je de basisvaardigheden van je leerlingen in kaart? In Leerling in beeld VO voegen we taalverzorging toe in schooljaar 2024-2025.

Taalverzorging

Completer beeld van je leerling

Wil je een completer beeld krijgen van je leerling? De nieuwe instrumenten helpen de leerling bij het in kaart brengen van zijn sociaal-emotioneel functioneren en leer-werkhouding.

Breed leerlingbeeld

Moeiteloos ieders leerlijn volgen: flexibel, helder en betrouwbaar

Het Cito Volgsysteem voortgezet onderwijs is opgezet om leerlingen te volgen met behulp van een serie objectieve en methode-onafhankelijke toetsen. In Leerling in beeld VO is dat niet anders. Er zijn vier toetsen: Toets 0 tot en met Toets 3. Elke toets brengt de beheersing van kernvaardigheden Nederlands, Engels en rekenen-wiskunde in kaart.

Houvast op basisvaardigheden
Toets 0 is bedoeld als een intaketoets voor aan het begin van de brugklas. Met behulp van de rapportages kun je brugklassers die verschillende eindtoetsen hebben gemaakt vergelijken met elkaar én met een landelijke benchmark. Zo weet je wat hun functioneringsniveau is. Toets 1, 2 en 3 zijn volgtoetsen die je afneemt aan het einde van het eerste, tweede en derde leerjaar. Met deze toetsen maak je groei voor elk van de kernvaardigheden inzichtelijk.

In Leerling in beeld VO voegen we taalverzorging toe in schooljaar 2024/2025.

Completer beeld van je leerling
De nieuwe instrumenten in Leerling in beeld VO helpen de leerling bij het in kaart brengen van zijn sociaal-emotioneel functioneren en leer-werkhouding.

Gemakkelijk de ontwikkeling volgen per leerling, klas en school
Met behulp van rapportages, laat je leerlingen zien waar ze staan en hoeveel ze zijn gegroeid. Daarmee is deze rapportage een waardevolle aanvulling op de rapportcijfers.

Bekijk deze routekaart voor het volgen van je leerlingen
Cito volgsysteem VO - leerling maakt volgsysteem toets achter pc

De voordelen

  • In één oogopslag duidelijk waar je leerling staat met heldere rapportages
  • Digitale en papieren (kernvaardigheden) afname mogelijk
  • Houvast voor een kwaliteitsslag in het onderwijs
Lees verder

Training en advies op maat voor krachtig onderwijs

Hoe haal je het maximale uit Leerling in Beeld VO? En hoe kun je met een effectief toetsbeleid de kwaliteit van jullie onderwijs verbeteren? Met trainingen en advies op maat van Cito haal je alles uit jouw leerlingvolgsysteem en kun je weloverwogen beslissen over plaatsing en overgang van leerlingen. Je kunt denken aan trainingen en adviestrajecten voor het verbeteren van:

  • Zelfgemaakte toetsen
  • Toetsen van Cito die je afneemt
  • Toetsbeleid
Bekijk de mogelijkheden
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken