Direct naar inhoud

Examen doen in land van herkomst

Migranten die in het kader van gezinshereniging- en gezinsvorming naar Nederland willen komen hebben een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) nodig om zich in Nederland te vestigen. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen moet men slagen voor het Basisexamen Buitenland dat in het land van herkomst wordt afgelegd.

Het aandeel van Cito

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelt Cito alle onderdelen van het Basisexamen Inburgering Buitenland. Het Basisexamen Buitenland bestaat uit de onderdelen Lezen en Spreken A1 van het Europees Referentiekader. Daarnaast wordt het onderdeel Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS) getoetst.

Cito ontwikkelt de opgaven, traint de beoordelaars Spreken, is betrokken bij de verwerking van de uitslagen en doet onderzoek naar de kwaliteit van het Inburgeringsexamen. Cito ontwikkelt tevens het lesmateriaal voor KNS in de vorm van een app.

Wil je meer weten over Inburgeren Buitenland en het examen? Je leest er alles over op deze website van de overheid (DUO):Naar Nederland.

Oefenexamens: goed voorbereiden helpt

Cito ontwikkelt in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorbeeldexamens voor het Basisexamen Inburgering Buitenland. Deze voorbeeldexamens helpen jou om een goed beeld te krijgen van de opgaven van het Basisexamen Inburgering Buitenland.

Oefenexamen vind je bij DUO

Met de opgaven kunnen jouw cursisten de vaardigheden Lezen en Spreken oefenen en het onderdeel KNS. Je vindt de oefenexamens op de website van DUO.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken