Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud
Leerkracht en leerling primair onderwijs

Instappen is heel gemakkelijk

Wil je starten met Leerling in beeld? Dat gaat heel gemakkelijk.

 1. Je bestelt de Leerling in beeld-licentie via onze webshop.
 2. Je ontvangt via de mail informatie over hoe en wanneer je de overstap maakt.
 3. Via de selfservice-portal maak je in drie stappen de overstap naar Leerling in beeld.

Goed om te weten

 • Vanaf schooljaar 2023-2024 werkt iedereen met Leerling in beeld via het Cito platform. CP-online is vanaf 01-09-2023 niet meer te gebruiken. De LVS 3.0-toetsen en CP LOVS zijn vanaf 31-12-2023 niet meer beschikbaar.
 • Wanneer je met jouw school de overstap maakt naar Leerling in beeld, ga je direct met alle groepen over. Na de overstap kun je bijvoorbeeld dus geen B8-afname meer doen met de LVS 3.0-toetsen. Let op! Heb je leerlingen in groep 6 t/m 8 die aan het eind van 2023-2024 mogelijk een indicatie lwoo of pro krijgen? Leerling in beeld is hiervoor goedgekeurd.
 • Maak je nu geen gebruik van CP LOVS, maar verwerk je de toetsresultaten in je leerlingadministratiesysteem (LAS)? Wanneer je gaat werken met Leerling in beeld worden alle toetsresultaten (papier en digitaal) verwerkt in het Cito platform. De vaardigheidsscores worden berekend en dan via een DULT-koppeling doorgegeven aan het LAS.
 • Je kunt de toetsen van Leerling in beeld het hele jaar door afnemen.
  Wij stellen een begin-, medio-, en eindnormering voor je beschikbaar. Het is aan jouw school om te bepalen hoe vaak je wilt toetsen en wanneer je wilt toetsen.

Instappen in Leerling in beeld

 • Een compleet leerlingvolgsysteem voor groep 3 t/m 8.
 • Je krijgt nieuwe rapportages voor groep 3 t/m 8 met de focus op groei.
 • Er zijn nieuwe toetsen beschikbaar voor Begrijpend lezen, Rekenen-Wiskunde en Taalverzorging (voorheen Spelling) voor groep 3 t/m 8.
 • Je start met de Leerling in beeld-toetsen voor groep 3 t/m 8 in één keer. De doorlopende lijn van LVS 3.0 naar de Leerling in beeld-toetsen zorgt ervoor dat er geen trendbreuk ontstaat. Je behoudt dus een doorgaande vaardigheidslijn.
 • Leerlinggegevens en eerdere toetsdata worden overgezet.
 • Leerling in beeld kent geen leerkrachtmappen, alle informatie vind je digitaal via het Cito platform.
 • Vragen of hulp nodig? We staan voor je klaar met ondersteuning en trainingsmogelijkheden.

De overstap maken met de doorstroomtoets in het vooruitzicht

Groep 8 zal in schooljaar 2023-2024 voor het eerst een doorstroomtoets maken: in februari 2024. Dit zorgt ervoor dat veel scholen kiezen voor een B8-toetsmoment. Hoe combineer je de B8 toetsafname met de overstap naar Leerling in beeld?

 1. Stap over vóór het B8-toetsmoment. Vooral handig als je ook kiest voor de Leerling in beeld-doorstroomtoets. Door de B8-afname via Leerling in beeld te doen, raken je leerlingen alvast bekend met deze toetsen. De opgaven van de Leerling in beeld-doorstroomtoets (zowel digitaal als papier) zijn vergelijkbaar met die van Leerling in beeld.
 2. Stap over na het B8-toetsmoment. Handig als je liever nog de LVS 3.0 toets voor groep 8 wilt afnemen of in die periode nog geen tijd hebt om de overstap te maken en het systeem te leren kennen.

De overstap maken naar Leerling in beeld

Leerling in beeld werkt via het nieuwe Cito platform. Deze online omgeving - te vinden via Basispoort - gebruik je voor het plannen, afnemen en analyseren van je toetsen. Ook vind je hier alle handleidingen, afname-instructies en verdiepende gesprekken. Alles staat op één plek! Om Leerling in beeld te gebruiken in het Cito platform doorloop je een drietal stappen. We begeleiden jou in deze stappen.

Zo ondersteunen we jou

 • Webinars over het gebruik van Leerling in beeld.
 • Toegang tot de selfservice-portal voor stap-voor-stapbegeleiding in de overstap.
 • Digitale ondersteuning tijdens het gebruik van Leerling in beeld.
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken