Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud
Leerkracht primair onderwijs

Probeer onze producten uit, doe met je klas mee aan onze proeftoetsen

Voordat onze producten op de markt komen en jij ze echt kunt gaan gebruiken hebben we op verschillende manieren samengewerkt met onderwijsprofessionals als jij.

We werken ieder jaar hard aan de ontwikkeling van onze Leerling in beeld - doorstroomtoets. Elk jaar zijn we op zoek naar scholen die ons willen helpen met de proeftoets. Voor de proeftoets in 2024 is de belangstelling groot en we hebben voldoende deelnemende scholen.

  • Jouw groep 8-leerlingen kunnen dan aan het begin van het jaar alvast een keer kennismaken met de doorstroomtoets door vergelijkbare opgaven te maken in een zelfde soort situatie.
  • Zelf kun je jouw waardevolle feedback met ons delen.
  • Wij gebruiken al deze informatie om de beste opgaven te selecteren.
Leerkracht en leerling primair onderwijs

Wanneer zijn de opgaven goed genoeg?

Wanneer we de opgaven voor een toets gemaakt hebben, willen we weten of de opgaven goed genoeg zijn: zijn ze onderscheidend genoeg en meten de opgaven wat ze moeten meten? Daar komen we alleen achter door de opgaven bij jou op school uit te proberen.

Met een proeftoets halen we veel informatie uit de gegeven antwoorden en de evaluatie na de afname. Jouw mening en die van jouw leerlingen zijn dan ook erg nuttig voor ons. Met deze informatie en de statistische gegevens selecteren we de beste opgaven voor de toets. Lees hieronder meer over de Leerling in beeld-doorstroom proeftoets.

Proeftoets Leerling in beeld-doorstroomtoets

Om de beste opgaven voor de toets te kunnen selecteren, organiseren we elk jaar een proeftoets. Jouw groep 8-leerlingen kunnen aan het begin van het jaar alvast een keer kennismaken met het maken van een vergelijkbare toets en wij kunnen de beste opgaven voor de toets selecteren.


De proeftoets is niet bedoeld om de ontwikkeling van de leerlingen in beeld te brengen. Het is bedoeld als kennismaking voor de leerlingen met de manier van vragen en het maken van een wat langere toets in een vergelijkbare setting. Daarnaast kunnen wij juist zien hoe de opgaven door leerlingen worden ervaren. Leerkrachten en toetsdeskundigen schatten in eerste instantie de moeilijkheid in voor de proeftoets, maar pas na de proeftoets weten we echt hoe moeilijk de opgaven zijn. Vervolgens analyseren we alle uitkomsten en kiezen we de beste opgaven met de meest geschikte moeilijkheid.

Wat vragen we van jou?

Dit onderzoek is voor groep 8 en vindt plaats in de periode 23 september t/m 4 oktober 2024.

  • Je kiest voor een afname op papier of digitaal (controleer de systeemvereisten).
  • Je reserveert twee ochtenden (net als bij de daadwerkelijke afname) en neemt alle taken af.

Let op: dit onderzoek vervangt geen reguliere afname van de eindtoets.

Aanmelden proeftoets gesloten.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken