Direct naar inhoud

Wiscat-pabo

In het eerste jaar van je opleiding aan de pabo maak je de rekentoets Wiscat-pabo. Na het maken van deze rekentoets weet je als (instromend) eerstejaars student pabo of je voldoet aan de landelijk vastgestelde norm voor rekenen.
Vanaf 1 september 2024 wordt de huidige Wiscat-pabo vervangen door de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo (RWT).

Wat kun je verwachten van de toets?

De volgende onderdelen zijn opgenomen in de Wiscat-pabo:

  • Hoofdrekenen
  • Basisvaardigheden
  • Breuken, procenten, verhoudingen
  • Meten en meetkunde
  • Informatieverwerking
Instructie voor de student

De toets is adaptief. Dat betekent dat de rekentoets de moeilijkheidsgraad van de opgaven aan jouw vaardigheid aanpast. Je krijgt dus een toets op maat. Het programma kijkt je antwoorden meteen na.

Alle informatie die je nodig hebt rondom de Wiscat-pabo, vind je op de site Goed voorbereid naar de pabo.

Naar de site Goed voorbereid naar de pabo

Afnamemoment

Je maakt deze toets bij de start van je studieloopbaan op de pabo. Heb je de landelijk vastgestelde norm gehaald, dan is daarmee voor jou dit onderdeel afgesloten. Heb je de landelijk vastgestelde norm niet gehaald, dan heb je nog tijd om jezelf bij te scholen. De hogeschool bepaalt voor wanneer je de toets uiterlijk behaald moet hebben.

Na de afname

Jij en jouw docent krijgen een rapportage over jouw toetsresultaat. De hogeschool plant een inzage in, waarin je kunt zien hoe je de toets gemaakt hebt. Met de rapportage heeft jouw docent goede informatie om gericht diagnostisch geori├źnteerde instrumenten in te zetten.

Ga naar informatie over inzage
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken