Direct naar inhoud
Leerling primair onderwijs

AVI en DMT

Lezen speelt een rol bij alle vakken. Hoe daag je een leerling uit op zijn of haar niveau en hoe krijg je zicht op de groei in technisch lezen? Dat kan al jaren met de bekende AVI- en DMT-toetsen. Ook zijn er speciale versies voor zorgverleners te verkrijgen. Waar we ook trots op zijn: de AVI-teksten zijn geschreven door kinderboekenschrijvers als Annemarie Dragt en Jan Paul Schutten. De leerlingen van onze leerlingenraad reageerden enthousiast!

De vertrouwde AVI en DMT vind je terug in Leerling in beeld. Je werkt met de vertrouwde basistoetsen voor het technisch leesonderwijs, en profiteert van de nieuwe online omgeving, de overzichtelijke rapportages en de verdiepende instrumenten.

Op school leg je de basis voor een leven lang lezen met plezier. De leestoetsen AVI en DMT sluiten daar goed op aan, ook voor kinderen die extra hulp nodig hebben.
Leerlingen primair onderwijs

Daarom AVI en Drie-Minuten-Toets

 • teksten en woorden die aansluiten bij de belevingswereld van je leerlingen
 • voorkom oefeneffect: aparte versie voor de zorg
 • detailanalyse beschikbaar
Leerlingen primair onderwijs

Over de vaardigheden

Met AVI en DMT krijg je inzicht in de vaardigheid van jouw leerlingen in lezen van teksten en losse woorden.

AVI

 • 11 leeskaarten voor de bepaling van de AVI-leesniveaus (M3, E3, M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7, E7, AVI-plus)
 • A- en B-versie van elke leeskaart
 • Aansprekende teksten, geschreven door kinderboekenschrijvers

DMT

 • 3 leeskaarten met elk 150 woorden
 • A- en B-versie van elke leeskaart
 • Makkelijke en moeilijke woorden door elkaar
 • Woorden van nu, bijvoorbeeld ook schooltaalwoorden en veelvoorkomende Engelse leenwoorden

Voorkom 'oefeneffect': eigen versies voor zorgverleners

Soms is leren lezen minder vanzelfsprekend. AVI en DMT helpen ook bij het bieden van specialistische zorg op het gebied van taal en lezen, bijvoorbeeld door orthopedagogen en logopedisten. De toetsen AVI en DMT voor zorgverleners helpen inzicht te krijgen in de ontwikkeling en het niveau van het technisch lezen van een kind. Aparte versies van zowel AVI-teksten als DMT-kaarten voorkomen het oefeneffect.

Bestel AVI en DMT (voor zorgverleners)

Hoe ziet de afname eruit?

 • AVI: het is een individuele afname, waarbij de leerling de tekst op een leeskaart hardop leest.
 • DMT: het is een individuele afname, waarbij de leerling losse woorden op een leeskaart gedurende één minuut hardop leest.

Alle afname-instructies en tips vind je in de online omgeving van Leerling in beeld. De resultaten van de toetsen verwerk je daar direct tot overzichtelijke rapportages (met focus op groei!) of handmatig.

De toetsen zijn op elk moment af te nemen. Je hebt volledige vrijheid bij het samenstellen van de kalender voor jouw school. Om de groei jaarlijks te blijven volgen, adviseren we vaste afnamemomenten. DMT afnemen buiten de adviesperiode? Je volgt je leerlingen dan op functioneringsniveau.

Welke vaardigheden toets je?

 • Technisch lezen

Lezen is belangrijk voor álle vakken op de basisschool. Niet zo gek dus dat er zoveel aandacht voor is vanaf groep 3. Met de Drie-Minuten-Toets (DMT) en AVI-toets krijgt de leerkracht zicht op de groei die leerlingen doormaken in technisch lezen. De toetsen meten verschillende aspecten van het technisch lezen. De DMT bestaat uit drie leeskaarten die oplopen in moeilijkheid. Het is de taak van de leerling om de losse woorden op een leeskaart gedurende één minuut hardop, nauwkeurig en vlot te lezen. In het kader van het onderzoek naar mogelijke leesproblemen en dyslexie en de doorverwijzing naar de dyslexiezorg speelt de DMT ook een belangrijke rol. Leerlingen met dyslexie hebben moeite met het lezen en/of spellen op woordniveau. Daarom maakt een toets waarbij losse woorden gelezen moeten worden, zoals de DMT, altijd deel uit van het onderzoek. Bij de AVI-toets lezen de leerlingen geen losse woorden, maar korte teksten. Het is de taak van de leerlingen om de tekst op een leeskaart hardop, nauwkeurig en vlot te lezen. Bij het lezen van de tekst kunnen leerlingen gebruikmaken van de context. Na de afname volgt een AVI-leesniveau. Dit geeft aan welke boeken het best passen bij het leesniveau van de leerlingen. Bijna elke school zet zowel de DMT als AVI in als basistoets voor het technisch leesonderwijs, omdat beide toetsen dus verschillende aspecten meten.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken