Direct naar inhoud
Leerling en docent voortgezet onderwijs

Kijk- en luistertoetsen Nederlands havo/vwo

Onderzoeksresultaten en toetsmateriaal

Bij een centraal examen Nederlands havo/vwo wordt een leerling beoordeeld op leesvaardigheid. Hierdoor is er op school soms minder aandacht voor kijk- en luistervaardigheden. Herken je dit in jouw klas en wil je daar iets aan veranderen? Dan kun je gebruikmaken van materiaal dat ons onderzoek naar kijk- en luistervaardigheid in de bovenbouw van havo/vwo heeft opgeleverd. Ook bieden we praktische handvatten om zelf materiaal te ontwikkelen voor bijvoorbeeld schoolexamens.

Aan de slag

Onderstaande vier kijk- en luistertoetsen bestaan elk uit een minicollege met twee opdrachten met correctievoorschriften.

Kies jouw minicollege en ga aan de slag met het materiaal.

In elk minicollege spreekt een wetenschapper over een academisch onderwerp uit zijn of haar vakgebied, op een manier die vergelijkbaar is met een eerstejaars hoorcollege.

Citaat uit het artikel in Levende Talen Tijdschrift, september 2021

Docenten voortgezet onderwijs

Resultaten onderzoek

Wil je meer weten over het onderzoek van Stichting Cito naar de kijk- en luistervaardigheid Nederlands in de bovenbouw havo/vwo? Lees hier de bijdrage in Levende Talen Tijdschrift, september 2021, van auteur en oud-collega Stichting Cito, Uriël Schuurs.

Naar het artikel

Oefenen

Wil je zelf kijk- en luistertoetsen samenstellen om als oefenmateriaal aan te bieden aan jouw leerlingen? Bekijk dan hier de praktische handvatten om je op weg te helpen.

Naar de handvatten
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken