Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud

Onderzoek alternatieve correctievoorschriften vwo wiskunde B

Kunnen we meer recht doen aan de essentie van de wiskundige vaardigheid van eindexamenleerlingen? En kunnen we daarbij een nieuwe balans vinden tussen duidelijkheid voor docenten en een gedetailleerd correctievoorschrift (cv)? Cito deed onderzoek.

Over het alternatieve cv

Bij de aanpak van het alternatieve cv is goed gekeken naar correctievoorschriften bij de andere exacte vakken. De opzet daar is deels overgenomen: eerst een voorbeeld van een uitwerking van de vraag, gevolgd door een scoremodel waarbij relevante stappen en specifieke onderdelen van een uitwerking kunnen worden beloond.

Resultaat

De centrale vraag in dit onderzoek is welke gevolgen het alternatieve correctievoorschrift heeft voor de scores van leerlingen. De gevolgen voor het aantal behaalde scorepunten blijken gering, maar leerlingen scoren wel iets hoger volgens het alternatieve cv. Het belangrijkste verschil is echter dat het alternatieve cv andere accenten legt.

Naar het onderzoek

Op basis van dit onderzoek is eind 2023 een artikel gepubliceerd in het vakblad Euclides van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. Lees hier.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken