Direct naar inhoud
Leerkracht primair onderwijs

Taalverzorging

Met deze toets krijg je inzicht in de vaardigheid taalverzorging van jouw leerlingen, groep en school.
Met Taalverzorging wordt Spelling niet-werkwoorden (groep 3 t/m 8), Spelling werkwoorden en Leestekens (groep 6 t/m 8) getoetst. Hierbij krijg je rapportages op categorieën voor Spelling. Alle onderdelen van Taalverzorging zijn zowel op papier als digitaal (adaptief) af te nemen. Bij Spelling niet-werkwoorden is er een doorgaande lijn met 3.0.

Het antwoordenoverzicht bij Spelling laat zien welke categorieën de leerling al beheerst en met welke categorieën de leerling nog moeite heeft.
Leerlingen primair onderwijs achter de laptop

Daarom Taalverzorging

 • volg de ontwikkeling in vaardigheid van spelling niet-werkwoorden, spelling werkwoorden en leestekens
 • toetst alle onderdelen uit het referentiekader Taalverzorging
 • geeft inzicht in behaalde referentieniveaus vanaf groep 6
Leerling primair onderwijs

Voor álle leerlingen

Bij het maken van onze toetsen houden we direct rekening met leerlingen met extra onderwijsbehoeften. Dit zie je bijvoorbeeld terug in:

 • korte en concrete zinnen bij Spelling niet-werkwoorden, waarbij we de ik-vorm, gebiedende wijs en vraagzinnen zoveel mogelijk vermijden
 • samenwerking met leerkrachten uit het s(b)o
 • opgavenboekjes op A4-formaat, met meer schrijfruimte en speciale versies voor slechtzienden

Hoe ziet de afname eruit?

 • M3 t/m E5: 2 taken Spelling niet-werkwoorden
 • M6: 1 taak Spelling niet-werkwoorden en 1 taak Leestekens
 • E6 t/m B8: 1 taak Spelling niet-werkwoorden, 1 taak Leestekens en 1 taak Spelling werkwoorden
 • Elke taak duurt 20-30 minuten.

Alle afname-instructies, handleidingen, voorbeeldopgaven (voor op het digibord) en tips vind je in de online omgeving van Leerling in beeld. De leerlingen loggen in via Basispoort en kunnen eenvoudig de toetsen maken. De resultaten van de digitale toetsen zie je automatisch terug in de rapportages. De resultaten van de papieren toetsen voer je eenvoudig in op toetsniveau of op opgaveniveau bij Spelling (niet-) werkwoorden als je een meer gedetailleerde rapportage wilt op categorieën.

De toetsen zijn op elk moment af te nemen. Je hebt volledige vrijheid bij het samenstellen van de kalender voor jouw school. Om de groei jaarlijks te blijven volgen, adviseren we vaste afnamemomenten. LVS-toetsen afnemen buiten de adviesperiodes? Je volgt je leerlingen dan op functioneringsniveau en/of referentieniveau.

Verdieping

 • Met wie? Met leerlingen van groep 3 tot en met 8 als er zorgen zijn wat betreft één of meer onderdelen van Taalverzorging.
 • Waarom? Twijfel je of een leerling een bepaalde spellingcategorie beheerst? Leg de leerling dan de tien opgaven van de betreffende spellingcategorie van Groeimeter voor. Op deze manier kun je met meer zekerheid vaststellen of de leerling de categorie wel of niet beheerst, aangezien de leerling dan meer opgaven van de betreffende categorie maakt. Wil je meer inzicht in de strategie van de leerling? Dan kun je een verdiepend gesprek met de leerling voeren over Spelling en/of Leestekens.
 • Hoe? Volgens een stappenplan uit de Handleiding Taalverzorging. Je bespreekt dan een aantal opgaven uit de door de leerling gemaakte toets.
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken