Direct naar inhoud
Actueel

Het toetsen van schrijfvaardigheid Nederlands

| 01-11-2021 | In de media Onderaan deze pagina kun je het volledige artikel Het toetsen van schrijfvaardigheid uit Examens - november 2021 I nummer 4 downloaden.

26 oktober 2021
Auteur:
Auteur: Uriël Schuurs
Opdrachtgever:
Stichting Cito
Tot 1998 werd schrijfvaardigheid getoetst in het centraal examen, in de vorm van een keuze uit een aantal opsteltitels of met een door de leerling zelf aangelegde documentatiemap. Vanaf 1998 wordt schrijfvaardigheid op havo en vwo niet meer centraal getoetst, maar komt schrijven aan de orde in het schoolexamen. Dit gaf docenten meer vrijheid in de vormgeving van hun onderwijs, maar tegelijkertijd heeft deze verandering het zicht verkleind op wat er precies gebeurt in het schrijfvaardigheidsonderwijs.
Uit een enquête onder docenten Nederlands (2018) blijkt dat een meerderheid voorstander is om schrijfvaardigheid weer in het centraal examen op te nemen. Intussen blijkt uit de vakliteratuur dat de beoordeling van schrijfvaardigheid op zijn minst problematisch is: de oordelen kennen doorgaans een lage betrouwbaarheid en de overeenstemming tussen beoordelaars is vaak laag. Dat maakt het minder aanlokkelijk om het centraal leesvaardigheidsexamen minder afnametijd te gunnen ten gunste van aandacht voor schrijfvaardigheid in het examen.

Onderaan deze pagina kun je het volledige artikel Het toetsen van schrijfvaardigheid uit Examens - november 2021 I nummer 4 downloaden.

Zoeken