Direct naar inhoud
Workshop Geschiedenis

Met een gereedschapskist vol tools naar huis

| 06-12-2022 | Nieuws Terugblik workshop examenvragen maken aan een twintigtal enthousiaste docenten geschiedenis, werkzaam in de bovenbouw havo en/of vwo.

"Deze workshop heeft aangetoond hoe moeilijk het is om goede vragen te maken. Ik ben een stuk wijzer geworden en ga met een gereedschapskist vol tools weer naar huis." - deelnemer workshop.

“Eind november gaven mijn collega Dennis Buma en ik een workshop examenvragen maken aan een twintigtal enthousiaste docenten geschiedenis, werkzaam in de bovenbouw havo en/of vwo. Na een korte presentatie over de constructie van (examen)vragen gingen de docenten zelf aan de slag met meegebrachte bronnen, waarbij Dennis Buma en ik tips en feedback gaven. Het zoeken naar (de achtergrond van) bronnen en het schrijven en schrappen, werd door de docenten enthousiast opgepakt. Het hele proces dat hoort bij het maken van examenvragen kwam deze dag voorbij. Docenten discussieerden over onderwerpen voor vragen en over visies op historische gebeurtenissen, herlazen de syllabus, construeerden vragen en presenteerden aan het eind van de dag hun eigen ‘examenvraag’.”
“Hoewel al snel bleek dat het niet eenvoudig is om in korte tijd vragen te construeren, ging het er eigenlijk net zo aan toe als bij een reguliere constructiegroep. De vragen in de geschiedenisexamens worden namelijk gemaakt door een vaste groep van constructieleden die allemaal docent zijn in de bovenbouw havo en/of vwo. En deze vaste groep heeft nu eenmalig een versterking gehad. Want de vragen die tijdens deze workshop zijn gemaakt worden meegenomen in het reguliere productieproces. Misschien worden enkele wel geplaatst in een examen.” “We kijken terug op een geslaagde dag. De gesprekken met docenten over toetsing en hun inzichten over waar leerlingen moeite mee hebben bij het beantwoorden van vragen, waren waardevol. Bedankt. Mocht er een 2e editie komen dan ben ik er weer bij!”, was een van de reacties. Daar krijg je echt energie van!”

Wil je meer weten, kijk dan op hoe een examenvraag tot stand komt en over de rol van docenten, of neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Saskia de Boer, toetsdeskundige geschiedenis havo/vwo Divisie CTE | Stichting Cito

Workshop Geschiedenis

Zoeken