Direct naar inhoud
Actueel

Beeldend werk waar je u tegen zegt!

Annick van Beukering | 13-03-2023 | Blog "Elke keer weer ben ik onder de indruk van het werk dat de eindexamenkandidaten opleveren." - blog Annick van Beukering

Het is de tijd van de centrale examens in het voortgezet onderwijs! Vanaf vandaag kunnen de vmbo-ers gl/tl gaan werken aan het centraal praktisch examen Beeldende vakken. Toetsdeskundige Annick van Beukering: “Ik word elk jaar weer enthousiast over het werk dat deze eindexamenkandidaten opleveren. En dat met hooguit vier jaar beeldend onderwijs.”

Het leukste van mijn werk vind ik de bezoeken die ik breng aan scholen tijdens de laatste fase van het centraal praktisch examen (cpe) Beeldende vakken. Elke keer weer ben ik onder de indruk van het werk dat de eindexamenkandidaten opleveren. En dat met hooguit vier jaar beeldend onderwijs! Je ziet de inleving en de bevlogenheid. Soms vanuit grote maatschappelijke betrokkenheid en soms met een hele persoonlijke touch. Daar word ik als examenmaker enthousiast van. Want het is toch altijd weer spannend hoe de opdrachten uitpakken. Vanaf vandaag kunnen de bijna 10.000 vmbo-ers gl/tl beginnen met hun centraal praktisch examen (cpe) Beeldende vakken 2023, met Vermaak als centraal thema.

720 minuten
De eindexamenkandidaten kunnen kiezen uit vier verschillende opdrachten. In 720 minuten, oftewel 12 klokuren, moet de klus worden geklaard. Deze tijd mag worden uitgesmeerd over de periode 13 maart t/m 25 mei. De meeste scholen roosteren de examensessies als blokuren in, waardoor kandidaten kunnen doorwerken. Wel zo fijn als je net lekker in een flow zit. Een presentatie van het werk, is het afsluitende onderdeel van de examenopdracht.

Beoordelen
Vervolgens is het aan de docenten om die werken te beoordelen. Best een uitdagende klus. Samen met docenten die met ons de opgaven ontwikkelen, hebben we het beoordelingsmodel dit jaar herzien. Testen in de praktijk hebben uitgewezen dat het nieuwe model het nodige houvast biedt. Ook wat betreft die toch lastig te beoordelen wow-factor. Met het aanscherpen van het model streven we naar een grotere beoordelaarsovereenstemming.

Expositie
Er zijn verschillende scholen die het werk van hun kandidaten exposeren. Gedurende de afnameperiode van het cpe moet dat nog achter gesloten deuren, dit jaar dus tot 25 juni, een dag voor de afname van het centraal schriftelijk examen. Je ziet dat verschillende eindexamenkandidaten hun werk laten zien op social media. En dat kan wat mij betreft niet vaak genoeg zijn! Dus ik doe graag een oproep aan de kandidaten om hun werken te delen, zodat ook anderen kunnen meegenieten.

Schoolbezoek
Vind je het leuk als ik ook op jouw school langskom? Laat het me weten, ik probeer er graag ruimte voor te maken. Op die manier houd ik voeling met de kandidaten en kan ik nieuwe bevindingen weer meenemen voor de volgende examens. Stuur me gerust een mailtje via annick.vanbeukering@cito.nl.
Aan alle eindexamenkandidaten: zet ‘m op! Ik kijk uit naar de ongetwijfeld weer prachtige resultaten. Heel veel succes.

Annick van Beukering
Toetsdeskundige Beeldende vakken vmbo gl/tl
Stichting Cito

Wil je meer weten over praktijkexamens? Kijk ook eens op deze webpagina.

Zoeken