Direct naar inhoud
Actueel

Meelopen op scholen biedt waardevolle informatie

Marga Pauwe | 03-04-2023 | Blog “Het is heel waardevol om van leerlingen te horen hoe zij bepaalde vragen interpreteren.” – blog Marga Paauwe

Het is de tijd van de centrale examens in het voortgezet onderwijs! Vanaf vandaag kunnen de vmbo-ers bb en kb gaan werken aan de digitale centrale examens. Toetsdeskundige Marga Paauwe: “Het is heel waardevol om van leerlingen te horen hoe zij bepaalde vragen interpreteren.”

Meelopen op scholen biedt waardevolle informatie
Nog niet zo lang geleden deed ik zelf eindexamen. Ik weet nog dat ik me toen al afvroeg hoe examenvragen tot stand komen, en wat ervoor nodig is om die vragen te laten meten wat ze moeten meten. Eigenlijk is toen het zaadje geplant voor mijn interesse in toetsen.

Kleine maatregelen
Vanaf vandaag kunnen bijna 14.000 vmbo-ers bb en ruim 25.000 vmbo-ers kb starten met hun digitale examens. Scholen bepalen zelf de afnamedata en kunnen deze inplannen tot en met vrijdag 21 juli. Dit jaar is de afnameperiode met twee weken verlengd. Volgens de minister is deze maatregel dit jaar nodig vanwege de impact die het coronavirus nog steeds heeft op het onderwijs. Ook de normering kent een technische aanpassing, net als in 2021 en 2022.

Digitale afnames
Er wordt digitaal examen gedaan in tien vakken. Deze afnames variëren van 60 tot 90 minuten voor Nederlands en wiskunde vmbo-kb. Al deze examens worden afgenomen in de digitale omgeving Facet van DUO. Dat is ook de omgeving waar met voorbeeldexamens geoefend kan worden.

Aansluiting met het veld
Belangrijk bij het construeren van centrale examens is de aansluiting met docenten en leerlingen in de examenklassen. Daarom loop ik regelmatig mee met lessen op scholen. Tijdens zo’n schoolbezoek spreek ik ook vaak met leerlingen, om te horen hoe zij bijvoorbeeld bepaalde toetsvragen interpreteren. Die informatie kan ik dan weer meenemen naar de groep met constructeurs. Dat zijn docenten uit het veld die met ons de examenvragen ontwikkelen. Vind je het leuk als ik ook op jouw school langskom? Stuur me dan een mailtje via marga.paauwe@cito.nl.

Ik begrijp dat een examen best spannend kan zijn. Ook als toetsdeskundige herken ik een gezonde spanning. Want hoe gaan de eindexamenkandidaten het examen ervaren? Tegelijkertijd kijk ik ernaar uit, samen met de docenten uit het onderwijsveld die aan het examen hebben meegewerkt. Heel veel succes gewenst!

Marga Paauwe
Toetsdeskundige economie vmbo bb Stichting Cito

Ga naar deze webpagina als je meer wilt weten over onze digitale examens.

Vandaag starten ook de centraal schriftelijk en praktijk examens (cspe). Lees hier het blog van toetsdeskundige Paola Stam (linken naar https://www.cito.nl/over-cito/actueel/berichten-en-blogs/onze-samenleving-kan-niet-zonder-vakmensen).

Zoeken