Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie vergrootglas

Als cijfers niet werken

Biedt een beoordeling via profielen uitkomst?

De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Vaardigheden zoals creativiteit, communicatie en samenwerken worden steeds belangrijker. Het zijn vaardigheden die bij mensen verschillend tot uiting komen. Goed of fout geldt hier niet, een cijfer is niet op zijn plaats. Maar hoe dan wel? In dit project onderzochten we of een beoordeling via profielen uitkomst kan bieden.

Bekijk ook innovatiethema Ruimte voor ieders talent

Beoordeling via profielen

In dit project onderzochten we of een beoordeling via profielen uitkomst kan bieden.
  • In 2022 hebben we met literatuuronderzoek in beeld gebracht welke rapportagevormen gangbaar zijn voor de vaardigheid samenwerken en onder docenten gepeild waar hun behoeften liggen.
  • In 2023 bouwden we daarop voort. We ontwikkelden een instrument om studenten inzicht te geven in wat ze doen tijdens samenwerkingsopdrachten.

Inzicht in samenwerkingsrol bij studenten

Samenwerken is belangrijk op school en in het toekomstig beroep van je studenten. Maar hoe krijgen jij en je studenten zicht op samenwerking? Bij CitoLab zochten we het uit. Benieuwd naar wat we hebben gedaan, wie er mee deden en wat we hebben geleerd? Je leest het hieronder.

Wat hebben we gedaan?

  • We ontwikkelden een tool om samenwerkingsrollen inzichtelijk te maken.
  • Na een samenwerkingsopdracht scoorden studenten zichzelf en elkaar op 9 stellingen op een vijfpuntsschaal (gebaseerd op de roltheorie van Belbin).
  • Studenten gingen over de resultaten aan de hand van profielbeschrijvingen in gesprek.
  • We observeerden gesprekken en lieten studenten voorbeelden bij elke stelling geven.
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken