Direct naar inhoud
Docenten voortgezet onderwijs

Onze samenleving kan niet zonder vakmensen

| 03-04-2023 | Blog Het is de tijd van de centrale examens in het voortgezet onderwijs! Vanaf vandaag kunnen de vmbo’ers basis, kader en gemengde leerweg starten met het centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe).

Toetsdeskundige Paola Stam:

Onze samenleving kan niet zonder vakmensen. Ik ben er trots op een bijdrage te mogen leveren aan deze examens.

Fijn dat vmbo-ers na drie jaar weer een centraal beroepsgericht profielvakexamen kunnen afleggen. Met zo’n centrale component borg je de maatschappelijke waarde van het diploma. En dat verdienen deze toekomstige vakmensen. Onze samenleving kan niet zonder. En daarom ben ik er trots op een bijdrage te mogen leveren aan deze examens.

10 beroepsgerichte profielvakken
Vanaf vandaag kunnen ruim 53.000 vmbo-ers basis, kader en gemengde leerweg starten met hun examen in één van de tien beroepsgerichte profielvakken.

De eindexamenleerlingen steken letterlijk hun handen uit de mouwen. Of het nu gaat om filmmontage, meubels maken, dierenverzorging, koken, evenementenorganisatie ... Nu is het moment dat de eindexamenkandidaten kunnen laten zien wat ze geleerd hebben.

Theorievragen en praktijkopdrachten
Een beroepsgericht profielvakexamen bestaat uit theorievragen en praktijkopdrachten. Deze Centraal Schriftelijk en Praktische examens (cspe) duren – afhankelijk van het vak – ergens tussen de 360 en 890 minuten. Ze worden niet op een vast moment afgenomen; iedere school plant zelf welke eindexamenleerlingen, wanneer, welk onderdeel van het examen doen. Dat is best een organisatie en vraagt wel wat van scholen en docenten. Ook omdat een opdracht onder bepaalde en voor iedereen gelijke omstandigheden uitvoerbaar moet zijn.

Co-productie met docenten
Deze week gaat het dan beginnen. Ik kijk met gezonde spanning uit naar deze examenperiode. Het voelt toch anders dan voorgaande jaren, nu na drie jaar de cspe’s weer worden afgenomen als centraal examen. Ik kan mij voorstellen dat dit ook geldt voor al die docenten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de examenvragen. Dat is elk jaar echt een coproductie. Maar bovenal ben ik blij. Want met deze examens kunnen de eindexamenleerlingen echt laten zien wat ze allemaal kunnen en hoe belangrijk juist ook zij zijn voor onze maatschappij.

Ik wens alle eindexamenkandidaten die examen doen in een beroepsgericht vak, heel veel succes!

Paola Stam
toetsdeskundige vmbo-beroepgericht Media, Vormgeving en ICT

Meer weten over Cito en cspe’s? Kijk hier.

Zoeken