Direct naar inhoud

Ondersteuning bij de aanvraag van uw NLQF-niveau

Het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) is een gestandaardiseerd instrument in Nederland dat het niveau van opleidingen, trainingen en cursussen,  inclusief de bijbehorende examens, transparant in kaart brengt. Daardoor zijn zowel formele als non-formele opleidingen met elkaar te vergelijken. Formeel onderwijs is verplicht het NLQF-niveau te vermelden op alle diploma’s. Voor non-formele opleidingen wordt inschaling een wettelijke taak.  

Een NLQF-niveau vastleggen: 

  • helpt werkgevers met het vinden van geschikte werknemers 
  • geeft werkgevers inzicht in het kwalificatieniveau dat past bij een volgende ontwikkelstap voor hun werknemers 
  • geeft werknemers  richting en houvast in hun ontwikkeling en kansen in hun loopbaan 
  • geeft opleiders de mogelijkheid zich te onderscheiden.  

Cito Zakelijk helpt u graag bij uw NLQF-kwalificatie. 

Wat kan Cito Zakelijk voor u betekenen? 

Zonder de juiste expertise en ervaring is een NLQF-aanvraag een complexe en tijdrovende klus. U moet kunnen aantonen dat uw examineringsprocessen betrouwbaar en valide zijn. Daarnaast moet u uw leeruitkomsten beschrijven én onderbouwen waarom uw opleiding op een specifiek niveau zit. Dat vereist kennis en inzicht. Cito Zakelijk is uw kennispartner in het aanvraagproces. 

Om u bij uw aanvraag te ondersteunen, bieden we twee diensten aan: 

Basis begeleiding

We begeleiden u bij het organisatorische proces van aanvragen en redigeren de teksten die u hebt geschreven. Denk hierbij aan het aanscherpen van teksten en structureren van documenten.

Uitgebreide begeleiding

Wilt u volledig ontzorgd worden? Dan nemen wij ook het inhoudelijke schrijfwerk over. Natuurlijk op basis van uw input en documentatie.

Elke opleiding is natuurlijk uniek. Daarmee is een NLQF-aanvraag per definitie maatwerk. 

Het aanvraagproces in het kort 

Het inschalen van uw opleiding bestaat uit twee stappen: de validiteitstoets van de organisatie en de inschaling van de opleiding. 

  1. De validiteitstoets is verplicht voor organisaties die voor het eerst een aanvraag doen bij het NLQF. Hierbij kijkt de NLQF of uw organisatie voldoet aan een aantal criteria, zoals de continuïteit van de organisatie, examinering en kwaliteitsborging.  
  2. Na goedkeuring van de validiteit, komt de inschalingsprocedure. Voor iedere opleiding dient u een aparte aanvraag in. Voor dit proces kijkt de NLQF naar de leeruitkomsten, de arbeidsmarktrelevantie en de examinering. 
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Meer weten? 

Benieuwd naar de mogelijkheden van Cito Zakelijk? Onze adviseurs denken graag met u mee. Neem daarvoor contact met ons op via (telefoonnummer Cito) of advies-zakelijk@cito.nl.

Goed om te weten: Sinds 10 maart staat het eerste tijdvak open van SLIM-scholingssubsidie. Werkgevers kunnen subsidie aanvragen voor opleidingskosten. Deze subsidie kunt u gebruiken voor uw NLQF-aanvraag.

Dankzij de SLIM-scholingssubsidie zijn NLQF-ingeschaalde opleidingen in een erkend ontwikkelpad (deels) subsidiabel. Steeds meer branches en sectoren, ook buiten deze ontwikkelpaden kiezen voor het NLQF als niveau-aanduiding op branche- of bedrijfsdiploma’s. 

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken