Direct naar inhoud

'Mijn vader zei altijd tegen mij: “Grijp de kansen die je krijgt.”'

Aycan Ülgü Kwaliteitsfunctionaris bij Stichting Cito

Werkt bij Cito sinds: 2008

‘Mijn vader zei altijd tegen mij: “Grijp de kansen die je krijgt.” Dit motto heeft mijn carrière bij Cito goed weerspiegeld, omdat ik steeds nieuwe uitdagingen heb opgepakt. Na mijn hbo-opleiding pedagogiek begon ik bij Cito op de Klantenservice. Al snel kreeg ik de kans om door te groeien en ging ik aan de slag als projectmedewerker voor de Cito Eindtoets Basisonderwijs. Vervolgens werkte ik een tijd als procescoördinator voor de Centrale Eindtoets. Gedurende mijn tijd bij Cito heb ik veel ervaring opgedaan en mezelf verder ontwikkeld door het volgen van cursussen en opleidingen. Dankzij de vele kansen die ik kreeg, ben ik inmiddels werkzaam als kwaliteitsfunctionaris voor Stichting Cito. 

Als kwaliteitsfunctionaris focus ik me binnen de afdeling Centrale Toetsen en Examens op het continu verbeteren van de processen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het screenen van examenvragen en de samenwerking met constructiegroepen (leraren met wie wij examenopgaven ontwikkelen) en vaststellingscommissies (voor het vaststellen van de examens en normering bij examens). Ik houd me ook bezig met informatiebeveiliging, binnen Cito natuurlijk een belangrijk onderwerp. In mijn rol adviseer ik over de vertaling van het Cito-brede beleid naar onze afdeling. Daarnaast help ik bij het beantwoorden van vragen van scholen over het computerprogramma Wolf, dat we gebruiken voor het uitwisselen van examengegevens. En ik verzorg voor de overheidsdoorstroomtoets DOE de aangepaste versies. Ik ben de schakel tussen Cito en de externe partners die de toets omzetten in de audioversie en de spraaksyntheseversie. En ondertussen heb ik weer een kans gegrepen die voorbij kwam mezelf te blijven ontwikkelen, momenteel volg ik namelijk een cursus ISO 9001.  

Dat ik binnen Cito steeds kan blijven groeien, vind ik heel waardevol. En ik werk graag bij Cito omdat ik trots ben op wat Cito doet. Namelijk onafhankelijk meekijken naar de ontwikkeling van iedere leerling. De resultaten op toetsen van Cito zijn helpend, naast de blik van de school. Dat is mij ook bijgebleven vanuit mijn jeugd. Mijn vader zag mijn Cito-score en havo/vwo-advies als een bevestiging: mijn dochter kan het wel. Hij weet de Cito-eindtoetsscores van alle vijf zijn kinderen nu nog steeds. Nu ik zelf moeder van drie kinderen ben, zie ik bij hen ook de toegevoegde waarde van toetsen. Mijn jongste heeft een klas overgeslagen. De Cito-scores hielpen om te beslissen hem een klas over te laten slaan, want die lieten zien dat hij voorliep. Daarmee zeg ik echt niet dat het streven moet zijn om altijd hoog te scoren. Toetsen helpen om te laten zien dat ieder kind zich ontwikkelt op zijn of haar eigen manier. Cito kijkt hierin met je mee. Een leerkracht heeft meestal veel leerlingen in de klas. De leerkracht ziet veel, maar niet alles. Een meetinstrument kan dan helpen. Het zijn extra ogen die meekijken, en die helpen met het voeren van het juiste gesprek.’ 

Collega's gezocht Zzp-trainers gezocht Docenten gezocht Stageopdrachten

Zoeken