
'Cito is eigenlijk een rode draad in mijn leven.'
Werkt bij Cito sinds: november 2007
‘Toen ik mijn studie psychologie en onderwijskunde aan de universiteit in Nijmegen had afgerond, was er niet veel werk in die richting te vinden. Daarom ben ik mijn werkende leven begonnen als sociaalwetenschappelijk onderzoeker op een ingenieursbureau. Daar heb ik veel geleerd op het gebied van methoden en technieken, maar mijn hart lag niet bij verkeer en vervoer. Hoe fijn was het dat ik na vier jaar als onderzoeker aan de slag kon bij het KPC (Katholiek Pedagogisch Centrum). Daar heb ik veel verschillende onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld naar keuzemotieven van ouders bij het kiezen van scholen en het inrichten van levensbeschouwelijk onderwijs. In 1991 heb ik gewerkt aan het vernieuwen van de AVI-toetskaarten en deed ik promotieonderzoek naar het valideren van dit nieuwe instrument. Later werd ik projectmanager van het Masterplan Dyslexie. Toen in 2003 de AVI-toetskaarten weer vernieuwd moesten worden, kwam ik in gesprek met Cito die deze toets vervolgens heeft overgenomen. In 2007 ben ik zelf bij Cito gaan werken als marktgroepmanager speciale leerlingen. Dat was een hele leuke functie. Er waren namelijk nog geen toetsen voor deze doelgroep, wij gingen de eerste maken. Dat was echt pionierswerk.
Na 2,5 jaar werd ik marktgroepmanager voor het gehele basisonderwijs. Dat ging van Kleutertoetsen tot aan de Eindtoets. In 2016 kreeg ik een baan als manager backoffice, het deel van Cito BV waar de toetsen gemaakt werden. In 2017 werd ik directeur van Cito BV. Dat begon met het begeleiden van een reorganisatie, een pittige klus. In de loop van de jaren merkte ik dat ik steeds meer de inhoudelijke kant van het werk van Cito miste. In 2023 heb ik met veel plezier die inhoudelijke kant weer opgepakt en ben ik gestart als kwaliteitsmanager.
Mijn focus als kwaliteitsmanager ligt op de kwaliteit van onze mensen en van de producten die we maken. Zo houd ik me bezig met het opleidingsaanbod voor de medewerkers en organiseer zeer uiteenlopende masterclasses. Daarnaast leid ik een werkgroep die zich focust op de diversiteit en inclusie in onze producten.
Cito is eigenlijk een rode draad in mijn leven. In 1974 maakte ik op de lagere school de schoolvorderingstoets van Cito. Daarna maakte ik op de middelbare school Cito’s Kijk- en Luistertoets en natuurlijk de eindexamens. In mijn studie Onderwijskunde leerden we hoe je goede toetsen kunt maken, en daarna ontwikkelde ik zelf een toets, de AVI-toetskaarten. Cito en ik waren dus al een tijdje samen onderweg, voordat ik hier in 2007 kwam werken.
Ik ben ervan overtuigd dat een deel van de kinderen er wel komt, ook zonder een onafhankelijke toets. Maar dat goede toetsen talenten zichtbaar kunnen maken die anders misschien niet waren opgevallen, dat is mijn motivatie om bij Cito te werken. Ik kwam zelf niet uit een streek of familie waarin het normaal was om te gaan studeren. Op basis van mijn schoolvorderingstoets kreeg ik een hoger niveau dan ik zonder die toets had gekregen. Het is heel prettig dat er goede instrumenten zijn die je kunnen laten zien wat bij je past. En daarbij gaat het er niet om dat de hoogste score de beste is. Ik vind het een verrijking om datgene te doen wat bij jezelf past. Dat heb ik bij Cito ook altijd gedaan, mijn volgende stappen gingen opzij, omhoog en ook weer terug. Ik word er zelf rijker van dat ik nu als kwaliteitsmanager mijn kennis op collega’s kan overdragen, en hopelijke verrijkt het hen ook in hun werk!’
Collega's gezocht Zzp-trainers gezocht Docenten gezocht Stageopdrachten