Direct naar inhoud
Leerkracht en leerling primair onderwijs

Trainen voor de toetsen

Met enige regelmaat verschijnen er advertenties waarin trainingsbureaus en andere organisaties trainingen en/of oefenmateriaal aanbieden voor toetsen van Cito. Ook al doet de naam van sommige bureaus en/of het aangeboden materiaal soms anders vermoeden: er is geen enkele relatie met onze organisatie. Wij nemen dan ook nadrukkelijk afstand van trainingsbureaus en aanbieders van oefenmateriaal.

Zelf adviseren we aan scholen om hun leerlingen een voorbeeldtoets te laten bekijken, gewoon om te zien hoe het werkt. Hoe ziet de toets eruit? Welke typen vragen kunnen leerlingen tegenkomen? Wij adviseren juist om níet actief te trainen. Dat kan namelijk zorgen voor onnodige spanning en onrust bij leerlingen, en kan zorgen voor een vertekening van de resultaten. Beide zaken helpen de leerlingen niet om het best passende onderwijsaanbod te krijgen.

Is het bekend bij Cito dat je via internet (bijvoorbeeld Marktplaats) kopieën van LVS-toetsen kunt kopen?

Ja, daarvan zijn we op de hoogte. We checken actief of kopieën van papieren toetsen worden aangeboden via bijvoorbeeld Marktplaats en ondernemen vervolgens ook met succes actie. Ook wanneer we signalen krijgen van scholen over een dergelijk aanbod nemen we die serieus en ondernemen we actie. Door het verkopen van kopieën van toetsen wordt het copyright van Cito immers overtreden.

In de praktijk merken we dat vooral ouders de toetsen kopen via Marktplaats of anders. Wij én heel veel scholen vinden het jammer dat leerlingen thuis oefenen met onze toetsen. Oefenen kan het toetsresultaat vertekenen als leerlingen daarna de toetsen op school maken. Daardoor krijgen leerkrachten geen goed beeld van wat hun leerlingen wel of niet kunnen. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat leerlingen niet het onderwijsaanbod krijgen dat ze nodig hebben. Jammer!

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken