Direct naar inhoud

Nut en noodzaak van examineren

Examens brengen voor de meeste kandidaten spanning met zich mee. Een goede voorbereiding kost tijd en energie. Als het felbegeerde papiertje behaald is, valt er vaak een last van de schouders. Waarom kiezen veel organisaties toch voor de inzet van examens? De belangrijkste reden is kwaliteitsborging en het aantonen van vakbekwaamheid van hun professionals. Dat kan voortkomen uit wettelijke of morele verplichtingen, maar ook door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen die om up-to-date competenties vragen.

Maar wanneer is iemand geschikt om z’n vak uit te oefenen? Hoe bepaal je dat? Van nature zijn mensen slechte beoordelaars, het is in de praktijk lastig om een objectief oordeel te vellen over iemands kennis en kunde. Een onafhankelijk meetinstrument, zoals een examen of toets, is dan ook van belang om dit oordeel aan te vullen of aan te scherpen. Helemaal als er belangrijke beslissingen mee gemoeid zijn. Een examen of toets biedt iedereen een eerlijke kans om te laten zien wat hij of zij in huis heeft.

Het toetsen van competenties

Een gedragen kwaliteitsstandaard als uniforme meetlat biedt duidelijkheid over het vereiste niveau. Voldoen professionals hieraan, dan zijn ze aantoonbaar bekwaam en weet u dat ze alles in huis hebben om hun vak goed uit te oefenen.

Competenties kunnen we opdelen in kennis, vaardigheden en gedrag. Ontwikkeling hiervan start met inzicht in sterke kanten en ontwikkelpunten. Hier komt nogal wat bij kijken: welk instrument gebruikt u bijvoorbeeld om de competenties te toetsen? Is betrouwbaarheid gewaarborgd bij de beoordeling van competenties van uw medewerkers/leden? Is er overeenstemming binnen uw organisatie? Het komt regelmatig voor dat één persoon wordt beoordeeld door twee personen, waarbij de beoordelingen sterk van elkaar afwijken. Mensen zijn van nature slechte beoordelaars, dus heel vreemd is dat niet.

De 3 voordelen van beoordelen op basis van examens & toetsen

  • Examens en toetsen zijn een snelle en relatief eenvoudige manier om beslissingen te nemen over professionals. Daarbij vergroten ze de transparantie van het beslisproces voor alle betrokkenen. Het maakt duidelijk volgens welke procedure een beslissing is genomen.
  • Examens en toetsen leveren onafhankelijke concrete informatie aanvullend op bestaande subjectieve oordelen. Hierdoor neemt de objectiviteit van het beslisproces toe.
  • De kwaliteit van toetsen en examens kan worden onderzocht. Daarmee kunt u aan uw stakeholders aantonen dat een toets of examen ook werkelijk geschikt is voor het doel waarvoor het ontwikkeld is.

Beoordeel eerlijk en betrouwbaar

U wilt eerlijk en betrouwbaar beoordelen, want de uitslag zegt iets over de kwaliteit van uw professionals en beïnvloedt het functioneren. Bovendien kunnen er belangrijke beslissingen mee gemoeid zijn.  Onze ervaren experts weten als geen ander wanneer een beoordeling voldoet aan de opgelegde eisen én of de toets of het examen toetst wat u wilt weten.

Een goed passend instrument kunnen we alleen samen met u maken.

Samen een examen of toets op maat maken?

Een sterkere positie voor verenigingen

Als branche- of beroepsvereniging heeft u een sterkere positie wanneer uw leden aantoonbaar bekwaam zijn. Een algemeen gedragen kwaliteitsstandaard creëert duidelijkheid over de mate van professionaliteit van uw leden en garandeert borging ervan. Bijkomend voordeel: het lidmaatschap biedt extra toegevoegde waarde voor uw leden, het onderscheidt hen van anderen.

Wat kunnen wij betekenen voor uw branche- of beroepsvereniging?

Samen onderzoeken of een examen of toets iets is voor uw organisatie?

Vraagt u zich af of een examen of toets de juiste tool is voor uw organisatie? Bent u benieuwd hoe beoordelingsinstrumenten kunnen helpen een zichtbare kwaliteitsstandaard te ontwikkelen?

We onderzoeken graag samen met u welke instrument het beste bij uw organisatie past op basis van de competenties die u wilt toetsen.
Werkt u al met examens of toetsen? Ook het screenen van bestaande examens of toetsen is mogelijk, net als advies over interpretatie en analyse van resultaten. Als u wilt, kunnen wij zelfs het hele proces van maken tot afnemen voor u verzorgen.

Bent u benieuwd wat Cito voor uw organisatie kan betekenen? Wij gaan graag met u in gesprek.

Contact

Vragen? Wij beantwoorden ze graag. Neem vrijblijvend contact op met Willem-Jan van Gendt.

Bereikbaar ma t/m vr (09.00 — 17.00 uur)
Bellen (026) 352 13 64
E-mail advies-zakelijk@cito.nl

Zoeken