Direct naar inhoud
Leerlingen voortgezet onderwijs op het schoolplein

Leren leren VSO Dagbesteding en VSO Arbeid

Hebben jouw leerlingen moeite om geleerde vaardigheden toe te passen in andere situaties dan zij gewend zijn? Voorbereiden en plannen, reflecteren en evalueren zijn voorbeelden van technieken die leerlingen moeten ontwikkelen. Met het pakket ‘Leren leren’ kun je de leerling helpen dit soort vaardigheden beter onder de knie te krijgen. Door een praktische opdracht af te nemen en tijdens de afname leergesprekken te voeren, stel je vast hoe goed de leerling deze vaardigheden beheerst en krijg je zicht op wat hij of zij nodig heeft voor het verder ontwikkelen ervan.

Daarom Leren leren van Cito

Beoordelen van vaardigheden:

  • zelfstandig werken
  • om hulp vragen
  • reflecteren op eigen werk

Met de resultaten:

  • kun je de ontwikkeling van een leerling volgen
  • heb je input voor het vaststellen van het ontwikkelingsperspectief van een leerling

Zo werkt het

Anders dan bij de toetsen van het volgsysteem, mag je als docent bij de opdrachten van Leren leren wél helpen. Op het beoordelingsformulier noteer je de algemene vaardigheden van de leerling. Ook registreer je hoeveel hulp je de leerling moest geven.

Voorbeeldopdracht hiernaast

De opdrachten zijn opgezet volgens het beginsel van dynamic assessment waarbij onderwijzen, leren en toetsen geïntegreerd zijn. Met het uitvoeren van de praktische opdracht door je leerling krijg je een goede indicatie van het ontwikkelingsniveau en de hulp die een leerling nog nodig heeft. Je mag daarbij best hints geven, extra uitleg geven of iets voordoen. Omdat niet alle vso-leerlingen hetzelfde zijn, zijn er van elke opdracht drie varianten: een makkelijke A-variant en een in moeilijkheid oplopende B- en C-variant.

Nieuwsgierig naar dit instrument? Ga naar MijnCito

Onderdelen Leren leren

  • Praktische opdrachten met beoordelingsformulieren
  • Rapportagemodule

Gebruiksvriendelijk

  • Handige instructies
  • Heldere uitkomsten
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken