Direct naar inhoud
Leerling en docent voortgezet onderwijs

Normeren

Voor en tijdens een examenperiode onderzoeken wij de moeilijkheidsgraad van de centrale examens en berekenen we een advies-normeringsterm (N-term) per examenvak. De N-term vertaalt een score naar een cijfer.

Wat betekent een n-term?

De n-term compenseert voor verschillen in moeilijkheid, zodat gelijke prestaties met gelijke cijfers worden beloond, ongeacht de moeilijkheid van het examen. Want hoe goed we ook ons best doen, centrale examens zijn door de jaren heen niet altijd even moeilijk. Met de n-term kunnen scholen de scores van eindexamenleerlingen omzetten naar cijfers.

Bij een relatief makkelijk examen moet de leerling meer scorepunten halen voor een voldoende. De n-term is dan laag (minimaal 0,0). Omgekeerd zijn bij een moeilijker examen minder scorepunten nodig voor een voldoende. De n-term is dan hoger. (Maximaal 2,0 in principe.)

Hoe bepaal je de moeilijkheid?

Om een zo goed mogelijk advies over de n-term te kunnen geven doen wij structureel onderzoek naar de moeilijkheid van centrale examens. Hiervoor verzamelen we onder andere oordelen van docenten tijdens de examenperiode. Daarnaast voeren we normhandhavingsonderzoeken uit, waarbij we kijken naar gegevens uit normeringsbronnen buiten de examenafnames (zoals pretesten en historische N-termen). Deze onderzoeken geven ons informatie over de moeilijkheid van de examens en over de ontwikkeling van de vaardigheid van leerlingen door de jaren heen. 

Proces advies N-termen

Van regels en afspraken tot en met de technische analyse; zo komen advies-normeringstermen tot stand:

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken