Direct naar inhoud

Betrouwbaar beeld

De Leerling in beeld - doorstroomtoets staat voor duidelijke inzichten en betrouwbare resultaten. De uitslag van de toets sluit aan bij het beeld dat je al hebt van de leerlingen. Meer over de betrouwbaarheid en opzet van onze doorstroomtoets vind je op deze pagina.

Aansluiting toetsadvies bij E7-resultaten en schooladvies

De resultaten van de Leerling in beeld - doorstroomtoets sluiten goed aan op het toetsadvies dat volgt uit de E7-toets van het Leerling in beeld - volgsysteem. Cito heeft dit onderzocht door de E7-resultaten van een grote groep leerlingen (in totaal ruim 12.000) te vergelijken met hun toetsadvies op de doorstroomtoets in groep 8. In de meeste gevallen krijgen leerlingen hetzelfde advies op beide meetmomenten.

Daarnaast hebben we eerder dit jaar het voorlopig schooladvies van de leerkracht vergeleken met het toetsadvies van de Leerling in beeld - doorstroomtoets. Dit hebben we naast het beeld van de eindtoets van de afgelopen jaren gelegd. Hieruit blijkt dat de resultaten van de Leerling in beeld - doorstroomtoets in lijn liggen met het beeld van de leerkracht. Over het algemeen zijn de resultaten vergelijkbaar met de eindtoets van voorgaande jaren. In onderstaande tabel en infographic kun je de resultaten bekijken.

Bekijk infographic

Voor een individuele leerling kan er wel verschil zitten tussen de toetsadviezen. De doorstroomtoets wordt vaak beter gemaakt omdat leerlingen en hun ouders meer belang hechten aan deze toets. Daarnaast kan er in een half jaar tussen E7 en M8 nog veel gebeuren, waardoor een leerling op de doorstroomtoets anders scoort dan op de LVS-toets.

Het schooladvies is vaak een enkelvoudig advies (bijvoorbeeld ‘havo’). Na de doorstroomtoets krijgen kinderen een zogenaamd dubbeladvies. Dit is bepaald door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer informatie hierover vind je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Opzet toets

De digitale Leerling in beeld - doorstroomtoets is adaptief. Neem je liever een papieren toets af? Dat is ook mogelijk. Daarnaast zijn er speciale versies voor leerlingen met ondersteuningsbehoeften.

Voor alle versies geldt dat leerlingen alle ankeropgaven maken. Dit zijn opgaven die bij alle doorstroomtoetsen overeenkomen. Zo kunnen de verschillende doorstroomtoetsen makkelijker vergeleken worden. De adaptieve route die een kind volgt of de speciale versie die nodig is, heeft geen gevolgen voor de uitslag of normering.

Onderzoek en monitoring

De doorstroomtoets bestaat sinds het schooljaar 2023-2024. In de periode daarvoor maakten alle leerlingen in groep 8 nog de zogenaamde ‘eindtoets’. Met zo’n nieuwe doorstroomtoets is onderzoek natuurlijk erg belangrijk. In de eerder genoemde infographic vind je onze resultaten over het eerste jaar.

Om de betrouwbaarheid en kwaliteit van de Leerling in beeld - doorstroomtoets te waarborgen, houdt Cito de resultaten van de doorstroomtoets scherp in de gaten. Ook monitoren we de komende drie jaar welke effect het definitieve schooladvies heeft op de volgende stap van de leerling in het voortgezet onderwijs.

Meer informatie

Heb je inhoudelijke vragen over de Leerling in beeld - doorstroomtoets? Bekijk dan zeker even onze veelgestelde vragen. Wil je meer weten over betrouwbaarheid of heb je een andere vraag? Neem contact op met onze klantenservice, we beantwoorden je vragen graag!

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken