'Een stage bij Cito is de uitgelezen kans om me te verdiepen in toetsing'
Else van Delen | 27-02-2023 | Blog Stage lopen bij Cito? Hoe ziet dat eruit? Deze vragen krijgen we vaak. Else van Delen neemt je graag mee in haar ervaringen.'Ik studeer Onderwijswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een kleinschalige master waarin je onderwijs bestudeert op zowel micro- als macroniveau. De stage is een vast onderdeel van de master om goed voorbereid te zijn op de beroepspraktijk. Binnen het onderwijsveld is de keuze enorm. Toetsing komt binnen het masterprogramma weinig aan bod, dus een stage bij Cito leek me de uitgelezen kans om me meer te verdiepen in deze tak van het onderwijs.
Ondertussen is het alweer een paar maanden geleden dat ik voor het eerst uit de trein stapte, het Cito-gebouw binnenliep en plaatsnam aan een bureau om mijn tijd als stagiaire te beginnen. Waar het eerst allemaal wat onwennig aanvoelde, voelt het werken hier intussen steeds vertrouwder. Vaak wordt er met het team geluncht in het Citorant, of wordt er een korte lunchwandeling gemaakt in het Sonsbeekpark. Een mooie kans om collega’s beter te leren kennen.
Mijn stage
De afgelopen tijd heb ik me beziggehouden met het ontwerpen van een beoordelaarstraining voor de peiling Mens en Maatschappij. Zo’n peiling geeft input voor een gesprek over kwaliteit, niveau en inhoud van het onderwijs. Hierbij hoort ook het trainen van beoordelaars die de (open) vragen beoordelen. Voor deze beoordeling is het allereerst belangrijk dat het correctievoorschrift zo volledig mogelijk is, om interpretatieverschillen tussen beoordelaars te voorkomen. Daarnaast zijn er een aantal ‘beoordelaarseffecten’ waar een beoordelaar rekening mee moet houden. Een voorbeeld is het halo-effect, wat inhoudt dat een beoordelaar zich laat beïnvloeden door eerdere prestaties van de student: een positieve indruk van eerdere vragen kan resulteren in een (te) positieve beoordeling van volgende vragen. Door gesprekken met ervaringsdeskundigen en het selecteren van trainingsmateriaal ben ik ondertussen al een eind op weg met het ontwerp van mijn beoordelaarstraining.
Andere werkzaamheden
Het leuke aan stagelopen is dat je af en toe ook even mag meekijken. Zo ben ik een dagje mee geweest met een opnamedag voor KNS (Kennis van de Nederlandse Samenleving, onderdeel van het Inburgeringsexamen), waarbij we met een professionele camera op pad waren in Amersfoort om twee thema’s op te nemen. Verder heb ik binnen Cito meerdere mensen gesproken om de organisatie beter te leren kennen. Zo sprak ik iemand die verantwoordelijk is voor de kijk- en luistertoetsen van het vak Duits. Een relevante verdieping van mijn stage, omdat ik hiervoor de bachelor Duitse Taal en Cultuur heb afgerond.
Ik ben blij dat ik mijn eerste echte stage-ervaring op heb kunnen doen bij Cito. Het is een fijne stageplek en ook nog eens goed bereikbaar met de trein vanuit Nijmegen. Nog een paar weken en dan is het alweer tijd voor het geven van mijn eerste beoordelaarstraining.’