Zo werkt het
De toetsen bestaan uit twee delen en hebben drie niveaus. Per leergebied neem je één deel in 15-20 minuten af. Jij als docent, kiest zelf het startniveau voor elke leerling. Afhankelijk van de resultaten van het eerste deel, krijgt jouw leerling in het tweede deel, gelijksoortige, makkelijkere of moeilijkere vragen. Zo krijgt elke leerling optimaal de kans om te laten zien wat hij of zij kan. In aanvulling op de digitale toetsen (theorie) kun je gebruikmaken van praktijkchecks en een observatieformulier.
Neem de toetsen op twee vaste momenten in het schooljaar af. Twee vaste momenten in het jaar is belangrijk omdat je dan de resultaten beter met elkaar kunt vergelijken. De scholen zijn zelf vrij in wanneer ze de toetsen willen afnemen (advies is april en november).
Tips voor optimaal gebruik van Cito Portal
In Cito Portal vind je allerlei extra’s die je helpen om de afnames van de toetsen VSO/Pro voor jou én je leerlingen gemakkelijker te maken. Zo lees je bijvoorbeeld:
- hoe je toegang krijgt tot gratis voorbeeldtoetsen. Om op een digibord door te nemen ter introductie van de toetsperiode, of alleen met leerlingen die behoefte hebben aan voorspelbaarheid.
- wat de stappen zijn van afname tot interpretatie in de Quickstarts.
- antwoorden op veelgestelde vragen onder 'downloads tips & trucs', zoals het communiceren van toetsresultaten met leerlingen en ouders.
Via aanvullende praktijkchecks en een observatieformulier kom je er snel achter of jouw leerlingen de benodigde taal- en rekenvaardigheden hebben om te kunnen functioneren in alledaagse situaties.