Direct naar inhoud
Leerling primair onderwijs

Veel gestelde vragen over Groeimeter

Voor al je vragen over Groeimeter.

Algemene vragen

Wat is Groeimeter?

Groeimeter is een online formatief toetsplatform voor Rekenen en Spelling. In Groeimeter staat groei centraal en volg je je leerlingen op hun eigen tempo en niveau. Jij bepaalt wanneer en welke leerdoelen je je leerlingen aanbiedt. Dat doe je door toetsjes voor hen klaar te zetten. Dit zijn korte, speelse toetsjes met maximaal 10 opgaven. In een paar minuten tijd weten je leerlingen of ze een leerdoel beheersen.

Voor welke groepen kan ik Groeimeter gebruiken?

Je kan Groeimeter gebruiken voor groep 3 t/m 8 in het (speciaal) basisonderwijs.

Is Groeimeter een vervanging voor de LVS-toetsen?

Groeimeter is geen vervanging voor de LVS-toetsen. Het is er wél een waardevolle aanvulling op. LVS-toetsen laten zien hoe de vaardigheid van de leerling zich ontwikkelt en hoe vaardig de leerling is in vergelijking met leeftijdgenoten. De lesstof die in de toetsen aan bod komt, omvat verschillende onderwerpen en beslaat een langere periode. De toetsjes in Groeimeter zijn beheersingstoetsjes die inzoomen op één specifiek onderwerp. Ze laten in detail zien wat de leerling al beheerst en wat nog niet. Zo krijg je in korte tijd zicht op hoe de leerling ervoor staat en kan de volgende stap in het leerproces gezet worden.

Hoe gebruik ik Groeimeter in combinatie met LVS-toetsen?
Groeimeter en de LVS-toetsen vullen elkaar prima aan.
  • Wil je bijvoorbeeld in aanloop naar een LVS-afname zicht krijgen op waar je leerlingen staan? Gebruik Groeimeter dan in de periode voorafgaand aan een LVS-afname. De leerlingen kunnen zich dan goed op de afname voorbereiden.
  • Wil je juist na een LVS-afname met je leerlingen aan de slag? Ook dan kun je van Groeimeter gebruikmaken. De leerlingen kunnen zich dan bijvoorbeeld richten op de leerdoelen die ze nog lastig vinden.
Hoe kan ik Groeimeter inzetten?

Groeimeter is flexibel van opzet. Je zet het in op een manier die voor jou fijn werkt. Met Groeimeter zet je heel eenvoudig één of meer toetsjes voor je leerlingen klaar. Je selecteert de leerdoelen die aansluiten bij de ontwikkeling van je leerlingen. Jij kiest wanneer je dat doet en voor welke leerlingen.

Kunnen leerlingen zelfstandig met Groeimeter aan de slag?
Als je toetsjes voor je leerlingen hebt klaargezet, kunnen ze met Groeimeter aan de slag. Ze kiezen zelf welke én hoeveel toetsjes ze maken. Na afloop zien de leerlingen welke leerdoelen ze hebben behaald en aan welke leerdoelen ze nog moeten werken. Natuurlijk zien ze ook de goede antwoorden.
Kun je de uitkomsten van de toetsjes makkelijk inzien?
Dat kan heel makkelijk. Jij én de leerling zien direct na het maken van een toetsje of een leerdoel beheerst wordt, wat goed en minder goed is gegaan en wat de juiste antwoorden zijn. Op het dashboard van Groeimeter zie jij daarnaast in een oogopslag welke leerdoelen door veel leerlingen zijn behaald en welke leerdoelen nog extra aandacht nodig hebben.

Inhoudelijke vragen

Is Groeimeter een reken- of een spellingmethode?

Groeimeter is geen reken- of spellingmethode en bevat geen koppeling naar lesmateriaal. Je kan Groeimeter wel aanvullend op je reken- en spellingmethode inzetten. Werk je zonder methode? Dan kun je Groeimeter gebruiken om grip op leerdoelen te krijgen. Je maakt bijvoorbeeld een eigen leerlijn met leerdoelen per jaargroep aan. Met de informatie uit Groeimeter stel je daarna je lesaanbod optimaal samen.

Gebruik

Waar vind ik de handleiding van Groeimeter?
In Groeimeter is een online handleiding opgenomen. Daarin vind je handige instructievideo’s die je helpen om je weg te vinden als je in het gebruik van Groeimeter ergens tegenaan loopt.
Een papieren handleiding is niet beschikbaar
Kan ik in Groeimeter leerdoelen selecteren?

Het is heel eenvoudig om in Groeimeter leerdoelen te selecteren. Dit kan:

  • Per leerling
  • Voor je hele groep
  • Voor een deel van de groep, bijvoorbeeld voor alle leerlingen die op weg zijn naar 1F.

Je kunt hierbij ook leerdoelen uit verschillende jaargroepen selecteren, precies wat aansluit bij elke leerling.

Kan ik zelf leerdoelen aan Groeimeter toevoegen?
Je kunt wél een eigen lijst maken met leerdoelen, maar je kunt geen eigen leerdoelen aan Groeimeter toevoegen.

Online gebruik

Is Groeimeter webbased?

Groeimeter is webbased en te gebruiken op verschillende devices, zoals een laptop en een Chromebook.

Passende perspectieven

Zijn de leerroutes van Passende Perspectieven in Groeimeter opgenomen?
In Groeimeter Rekenen zijn leerdoelen opgenomen die aansluiten bij leerroute 1, 2 en 3 van Passende Perspectieven. Leerlingen die extra tijd nodig hebben of moeite hebben om referentieniveau 1F te halen, kunnen toetsjes maken die bij hun niveau aansluiten. De leerroutes van Passende Perspectieven zijn niet opgenomen in Groeimeter Spelling.
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken