Direct naar inhoud
Leerlingen voortgezet onderwijs op de fiets

Verschillen Leerling in beeld - doorstroomtoets en DOE

Vraag je je af waarin de Leerling in beeld - doorstroomtoets van Cito verschilt met DOE, de onafhankelijke doorstroomtoets van de overheid? We hebben dit voor je op een rij gezet:

Digitaal en papier

  • De Leerling in beeld - doorstroomtoets is zowel op papier als digitaal beschikbaar. Als school kun je per leerling kiezen voor een afname op papier of digitaal. De digitale versie van deze doorstroomtoets is (nog) niet adaptief.
  • DOE is een digitale toets. Met uitzondering van de papieren braille-versie, waarbij de antwoorden digitaal kunnen worden ingevuld, met behulp van ondersteuningssoftware.

Adaptief en lineair

  • De digitale Leerling in beeld - doorstroomtoets is een lineaire toets. Dat betekent dat een leerlingen toetsopgaven maken op hetzelfde niveau. De digitale versie van deze doorstroomtoets is (nog) niet adaptief.
  • De digitale DOE is adaptief, maar ook kan lineair. Adaptief betekent dat leerlingen toetsopgaven maken die aansluiten bij hun niveau. Meer over de adaptiviteit lees je op deze webpagina op DOE.nl.

Inhoud
De Leerling in beeld-doorstroomtoets en DOE zijn beide uniek en verschillen qua opzet, opmaak, inhoud, aantal vragen. Beide toetsen de domeinen rekenen, taalverzorging en lezen, volgens de wettelijke eisen zoals beschreven in de Toetswijzer doorstroomtoetsen po en het Beoordelingskader doorstroomtoetsen. Kijk hier. Deze keuze is gemaakt om de toetslast, hiermee bedoelen we de tijd die een leerling besteedt aan het maken van de toets, zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het schooladvies van de leerkracht op meer gebaseerd dan op het toetsadvies alleen. Zie ook het filmpje op onze webpagina De kracht van doorstroomtoetsen.

Leerling in beeld-doorstroomtoets bestaat uit 60 vragen rekenen, 40 vragen taalverzorging en 45 vragen lezen. In DOE zijn 50 vragen rekenen, 38 vragen taalverzorging en 44 vragen lezen opgenomen. De aantallen in DOE zijn lager omdat DOE adaptief is en daardoor gerichter vragen kan stellen op het niveau van de leerling. (Adaptiviteit DOE wordt uitgelegd op deze webpagina.)

Ondersteuning
In onderstaande tabel vind je meer informatie over de ondersteuning die de verschillende versies van beide toetsen aanbieden. Klik om te vergroten.

Veelgestelde vragen Doorstroomtoetsen en Cito

Biedt Cito vanaf schooljaar 2023-2024 twee doorstroomtoetsen aan?

Onder de naam Cito wordt één doorstroomtoets aangeboden; de Leerling in beeld-doorstroomtoets van Cito BV, die qua inhoud en uiterlijk aansluit bij het volgsysteem Leerling in beeld. De doorstroomtoets van de overheid – DOE – wordt aangeboden onder een eigen naam en logo, met een eigen uitstraling en via een aparte website.

Waarom wordt de Leerling in beeld-doorstroomtoets ontwikkeld door Cito BV en de overheidsdoorstroomtoets DOE door Stichting Cito?

Cito bestaat uit een BV en een stichting. Binnen Cito BV voeren we marktactiviteiten uit. Passend bij het volgsysteem Leerling in beeld wordt de Leerling in beeld-doorstroomtoets aangeboden.
Binnen Stichting Cito ontwikkelen we namens de overheid alle wettelijke toetsen en examens voor het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Voor primair onderwijs is dat dus de overheidsdoorstroomtoets.

De kennis die we opbouwen binnen de stichting is beschikbaar voor onderwijs en markt. Alle toetsaanbieders, overheid en andere aanbieders, kunnen dus onder gelijke condities terecht bij Stichting Cito voor psychometrische kennis en expertise.
De activiteiten van Cito BV en Stichting Cito zijn van elkaar gescheiden, zowel juridisch en organisatorisch, als in financiële en operationele zin. Lees hier meer over onze hybride organisatie.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken