Direct naar inhoud
Cito volgsysteem VO - vader kijkt met leerling naar laptop

Leerling in beeld VO voor jouw kind

De school van je kind gebruikt Leerling in beeld VO. Met de toetsen van dit leerlingvolgsysteem krijgen zowel de leerlingen zelf als hun docenten inzicht in hun talenten en mogelijkheden. Rapportages geven een signaal bij opvallende resultaten. Het helpt docenten om de juiste extra ondersteuning of uitdaging te bieden. Zodat je kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Welke info geeft het leerlingrapport?

Het leerlingrapport laat zien welke leervorderingen je kind heeft gemaakt. Bekijk maar eens de rapportage van Diederik van der Horst. Die geeft weer dat hij voor Nederlands leesvaardigheid bij Toets 2 precies hetzelfde scoort als de gemiddelde leerling op vmbo gl/tl-niveau. Voor Nederlands woordenschat zit hij net iets boven het niveau van de gemiddelde kb-leerling.

De grafieken van het leerlingrapport brengen in beeld hoe Diederik zich ontwikkeld heeft in de kernvaardigheden Nederlands, Engels en rekenen-wiskunde.

Extra’s: Taalverzorging en Breed leerlingbeeld

Heeft de school van je kind de modules Taalverzorging en Breed leerlingbeeld afgenomen? Dan kunnen de resultaten hiervan ook in het leerlingrapport verschijnen. De score van Taalverzorging ziet er hetzelfde uit als die van de kernvaardigheden.

De module Breed leerlingbeeld bestaat uit korte vragenlijsten over het social-emotioneel functioneren en de leer-werkhouding van leerlingen. School kan die twee onderdelen los van elkaar afnemen. De uitslagen geven meer inzicht in je kind en helpen om het gesprek aan te gaan. Je kunt ze niet gebruiken voor officiële diagnostiek.

Er zijn drie uitslagen mogelijk:

😊 Het gaat goed met mij
👁️ Let op mij
🔔️ Let extra goed op mij

Het oogje en het belletje zijn signaalscores: ze geven aan dat een leerling tegen wat meer dingen aanloopt dan andere kinderen. Het belletje vraagt het meest om serieuze aandacht.

Nieuw: Cognitieve capaciteitentest

Misschien blijven de leervorderingen van je kind wat achter, door minder motivatie of concentratie. School kan dan de cognitieve capaciteitentest van Cito inzetten. Die helpt om te achterhalen wat het verschil is tussen de capaciteiten (wat zit erin?) en de leervorderingen (wat komt eruit?) van je kind.

Tijdens de test maken leerlingen 55 opdrachten over figuren, woorden of getallen. Daarbij draait het zo min mogelijk om wat ze geleerd hebben op school, maar wordt bewust hun logisch denkvermogen aangesproken. Met de uitkomsten ervan kun je zien welk onderwijsniveau het beste bij je kind past. De capaciteitentest is een aanvulling op Leerling in beeld VO.

Download de ouderflyer over de cognitieve capaciteitentest

Zoeken