Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud
Leerlingen voortgezet onderwijs - vmbo

VSO Arbeid en Praktijkonderwijs

Voor professionals in voortgezet speciaal onderwijs

Natuurlijk wil je dat al jouw leerlingen kunnen laten zien wat ze kennen en kunnen. Het Cito Volgsysteem VSO Arbeid en Praktijkonderwijs (PrO) geeft elke leerling een eerlijke kans om zijn of haar vaardigheden op eigen niveau te tonen. Met twee keer per jaar een digitale toets volg je de reken- en taalontwikkeling van jouw leerlingen op de voet. Zo kun jij onderwijs nog beter afstemmen op elke individuele leerling.

Het volgsysteem voor VSO Arbeid en Praktijkonderwijs is een waardevolle aanvulling op ons eigen beeld dat we van onze leerlingen hebben. Met degelijke en functionele rapportages, zowel op leerling- als op groepsniveau.
Docent Terra Nigra, Maastricht
Leerlingen en docent voortgezet onderwijs

Digitaal laten zien wat je kunt!

 • Adaptief. Elke leerling maakt een toets op eigen niveau.
 • Digitaal. Leerlingen werken geconcentreerd mét koptelefoon aan een digitale toets.
 • Praktijkchecks. Hiermee achterhaal je hoe vaardig een leerling is in dagelijkse situaties.
 • Direct inzicht. Met direct opvraagbare rapportages weet je snel en eenvoudig wat een leerling kan.

Eerlijke adaptieve toetsen voor taal en rekenen

Met de toetsen van VSO Arbeid en PrO kom je erachter wat het niveau van jouw leerlingen is op de leergebieden:

 • begrijpend lezen
 • rekenen-wiskunde
 • taalverzorging

Handige rapportages: haal méér uit je volgsysteem!

 • Alternatieve leerlingrapporten met functionerings- en referentieniveaus
 • Antwoordenoverzichten
 • Leerling- én groepsrapportages

Zo werkt het

De toetsen bestaan uit twee delen en hebben drie niveaus. Per leergebied neem je één deel in 15-20 minuten af. Jij als docent, kiest zelf het startniveau voor elke leerling. Afhankelijk van de resultaten van het eerste deel, krijgt jouw leerling in het tweede deel, gelijksoortige, makkelijkere of moeilijkere vragen. Zo krijgt elke leerling optimaal de kans om te laten zien wat hij of zij kan. In aanvulling op de digitale toetsen (theorie) kun je gebruikmaken van praktijkchecks en een observatieformulier.

Neem de toetsen op twee vaste momenten in het schooljaar af. Twee vaste momenten in het jaar is belangrijk omdat je dan de resultaten beter met elkaar kunt vergelijken. De scholen zijn zelf vrij in wanneer ze de toetsen willen afnemen (advies is april en november).

Tips voor optimaal gebruik van Cito Portal

In Cito Portal vind je allerlei extra’s die je helpen om de afnames van de toetsen VSO/Pro voor jou én je leerlingen gemakkelijker te maken. Zo lees je bijvoorbeeld:

 • hoe je toegang krijgt tot gratis voorbeeldtoetsen. Om op een digibord door te nemen ter introductie van de toetsperiode, of alleen met leerlingen die behoefte hebben aan voorspelbaarheid.
 • wat de stappen zijn van afname tot interpretatie in de Quickstarts.
 • antwoorden op veelgestelde vragen onder 'downloads tips & trucs', zoals het communiceren van toetsresultaten met leerlingen en ouders.
Via aanvullende praktijkchecks en een observatieformulier kom je er snel achter of jouw leerlingen de benodigde taal- en rekenvaardigheden hebben om te kunnen functioneren in alledaagse situaties.

Goed om te weten!

Je hoeft een toetsafname niet vooraf te bestellen. Wel zo handig, zo kun je een toets op elk gewenst moment afnemen. Na de afname ontvang je van ons een factuur. Vanzelfsprekend alleen voor toetsafnames die je volledig hebt afgerond.

Meer weten over de kosten?

Wil je weten wat de opstartkosten, de jaarlijkse kosten en hoeveel je kwijt bent per toetsafname? Onze klantenservice maakt graag een berekening voor je. Uiteraard kun je bij onze klantenservice ook terecht met andere vragen over VSO Arbeid en Praktijkonderwijs.

Tip

Neem de toetsen op twee momenten in het schooljaar af.

Aan de slag met Cito Volgsysteem VSO Arbeid en PrO?

 • Bestel de docentenmap VSO en PrO en een licentie op Computerprogramma LOVS.
 • Maak je al gebruik van Computerprogramma LOVS? Zorg er dan voor dat je met de laatste versie werkt!
 • Zodra je de docentenmap in huis hebt, kun je de toetsen Taalverzorging, Begrijpend lezen en Rekenen-Wiskunde downloaden in Cito Portal.
 • Direct na de digitale toetsafname kun je verschillende rapportages opvragen in Computerprogramma LOVS. Zo weet jij snel en eenvoudig hoe jouw leerlingen en jouw groep ervoor staan!
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken