Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud

"Door knoopjes te leggen breng ik anderen verder"

Zet mensen bij elkaar die willen leren, laat ze dingen samen doen, dan leg ik knoopjes en breng ik ze verder. Dat is het geheim van Aranka. Deze oud­ docente Nederlands/Engels voor volwassenen en toetsspecialist van Cito geeft nu weer les, maar dan in de rol van trainer/consultant bij Cito aan de onderwijsprofessionals in vo. De cirkel is rond ... bijna, want ze gaat bijna met pensioen. Even voorstellen: Aranka Krechting.

Deze bevlogen docent in hart en nieren heeft zelf jarenlang voor de klas gestaan. Nu is ze voor én met het onderwijs werkzaam vanuit Cito. Voordat ze het onderwijs inging deed ze de lerarenopleiding Engels en Nederlands. Daarmee ging ze lesgeven, ook voor anderstaligen. Alleen voor volwassenen. Langzaamaan werd ze ouder dan haar leerlingen, nu zijn ze maar zelden ouder dan zijzelf. Naast lesgegeven in Nederlands, gaf ze ook les in Engels en in andere vaardigheden, bijvoorbeeld computervaardigheden. Na 24 jaar voor de klas werd het tijd voor een verbreding van haar kennis en startte ze met een universitaire opleiding Interculturele communicatie. Toen de advertentie van Cito voorbijkwam was de keus snel gemaakt; toetsdeskundige worden en en trainer blijven was een mooie combi.

"Het werk als toetsdeskundige was voor mij te beknopt. Ik wil erop uit, mensen ontmoeten. Je kunt me overal naartoe sturen. Zo kwam ik voor klussen bijvoorbeeld terecht in het buitenland: Moskou en Boedapest, om maar wat voorbeelden te nemen. Toen ik bij Cito in gesprek kwam met de accountmanager van de bedrijventak, ging ik er jarenlang op uit als accountmanager. Ik ben het liefst buiten, op pad, om mensen te ontmoeten en al pratend te zoeken naar mogelijkheden om knoopjes te leggen. Vind je dit interessant: dan moet je hier eens kijken, of mee die persoon praten. Daarmee wil ik mensen verder brengen. Dat doe ik nu nog in mijn trainingen. Dan zeg ik: praat eens met je buur. Dan verbreedt hun blik, dat vind ik zo mooi."

Nu geeft Aranka vooral training in toetsbekwaamheid met Carmelscholen. Dat mag ze doen tot aan haar pensioen.

"En misschien daarna, als ik zin heb in een extra klus. Dit kan ik wel doen rot mijn tachtigste. Mijn werk is voornamelijk het training geven in toetsbekwaamheid: van toetsvisie tot inzoomen op de toetskwaliteit zelf en feedback geven waar de leerling mee verder kan. Dat is nu mijn missie. Door te luisteren, reacties te scannen en met anekdotes aan te sluiten op de beleving van mijn deelnemers, probeer ik de juiste snaar te raken. Daardoor is geen training hetzelfde. Mensen zijn anders, hun verhalen en mijn ervaringen die daarop aansluiten zijn anders. Dat maakt het superinteressanc en leuk. Door die verschillen verdiept de lesstof zich ook."

Aranka vindt een training pas geslaagd als er een andere kijk is gekomen op toetsen.

"De impact van toetsen op leerlingen zegt vaak meer dan wat docenten denken. Als je daar oog voor hebt, en ook voor de resultaten, zegt het niet alleen wat over de leerling, maar ook over je eigen onderwijs. Dan Leg je stukjes van de puzzel en moet het kloppen. Je leert zo op een andere manier naar toetsen te kijken. En als je dat dan ziet terugkomen in de portfolio's, is het mooi om te zien wat ze er allemaal mee hebben gedaan. Daarna kunnen ze het nooit meer niet weten. Toetsen zijn een middel. Geen doel op zich. Eerlijk en betrouwbaar toetsen is waar Cito en ik voor staan en die moeten ertoe doen. De focus in een toets is superbelangrijk. Je wil de Leerlingen niet afleiden met allerlei geintjes, daarmee haal je de focus weg. Dat doe je maar in een Kahoot, maar niet in een high stake-toets. Ik zie altijd kwartjes vallen. Als een deelnemer bij een eerste training zegt: dit is heel Leuk en helemaal niet saai! Dan ben ik blij. Dat is mijn mooiste compliment."

Is er nog iets anders in het leven van Aranka dan trainen en toetsen? Heel veel ... Deze duizendpoot doet het liefst honderd en een dingen tegelijk.

"Koken is naast het onderwijs mijn passie. Opeten ook...Ze kunnen me voor alles wakker maken, als het maar zonder vlees is. Daarnaast zijn mijn kleinkinderen alles voor me. Het liefst heb ik ze heel vaak over de vloer of neem ik ze mee op reis met de camper. Ik vind het ook leuk om dingen samen met anderen te ondernemen. Bijvoorbeeld in het project waarin ik nu werkzaam ben als voorzitter, waarbij er wordt gebouwd aan een wooncomplex waar mensen elkaar kunnen helpen en samen oud kunnen worden. Stilzitten is dus echt niet mijn ding."

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken