Direct naar inhoud
Leerlingen voortgezet onderwijs op de fiets

Verschillen doorstroomtoets

Onze organisatie is betrokken bij twee doorstroomtoetsen: de Leerling in beeld - doorstroomtoets van Cito en de overheidsdoorstroomtoets DOE. De verschillen tussen beide doorstroomtoetsen hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Digitaal en papier

  • De Leerling in beeld - doorstroomtoets is zowel op papier als digitaal beschikbaar. Als school kun je per leerling kiezen voor een afname op papier of digitaal. De digitale versie van deze doorstroomtoets is adaptief.
  • DOE is een digitale toets. Met uitzondering van de papieren braille-versie, waarbij de antwoorden digitaal kunnen worden ingevuld, met behulp van ondersteuningssoftware.

Adaptief en lineair

  • De digitale Leerling in beeld - doorstroomtoets is een adaptieve toets. Dat betekent dat een leerlingen toetsopgaven maken op hetzelfde niveau. De digitale versie van deze doorstroomtoets is (nog) niet adaptief.
  • De digitale DOE is adaptief, maar ook kan lineair. Adaptief betekent dat leerlingen toetsopgaven maken die aansluiten bij hun niveau. Meer over de adaptiviteit lees je op deze webpagina op DOE.nl.

Inhoud
De Leerling in beeld-doorstroomtoets en DOE zijn beide uniek en verschillen qua opzet, opmaak, inhoud, aantal vragen. Beide toetsen de domeinen rekenen, taalverzorging en lezen, volgens de wettelijke eisen zoals beschreven in de Toetswijzer doorstroomtoetsen po en het Beoordelingskader doorstroomtoetsen. Kijk hier. Deze keuze is gemaakt om de toetslast, hiermee bedoelen we de tijd die een leerling besteedt aan het maken van de toets, zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het schooladvies van de leerkracht op meer gebaseerd dan op het toetsadvies alleen. Zie ook het filmpje op onze webpagina De doorstroomtoets helpt om door te stromen.

Leerling in beeld-doorstroomtoets bestaat uit 60 vragen rekenen, 40 vragen taalverzorging en 45 vragen lezen. In DOE zijn 50 vragen rekenen, 38 vragen taalverzorging en 44 vragen lezen opgenomen. De aantallen in DOE zijn lager omdat DOE adaptief is en daardoor gerichter vragen kan stellen op het niveau van de leerling. (Adaptiviteit DOE wordt uitgelegd op deze webpagina.)

Ondersteuning
In onderstaande tabel vind je meer informatie over de ondersteuning die de verschillende versies van beide toetsen aanbieden. Klik om te vergroten.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken