Direct naar inhoud

Workshop examenvragen maken havo/vwo geschiedenis

| 18-10-2022 | Nieuws Hoe maak je een goede examenvraag?

Op 29 november organiseert Saskia de Boer een actieve workshop, waarin ze jou als docent praktische handvatten geeft om zelf examenvragen te maken. Saskia is oud-docent geschiedenis en toetsdeskundige bij de divisie Centrale Toetsen en Examens van Stichting Cito. Naast een theoretisch gedeelte in de ochtend waar wordt ingegaan op onder meer het gebruik van bronmateriaal en data, het bepalen van de moeilijkheid van een vraag en het formuleren van een duidelijke vraag met een eenduidig antwoord, ga je de rest van de dag samen met vakdocenten zelf aan de slag met het construeren van vragen. Dat gebeurt in kleine groepen en onder begeleiding van toetsdeskundigen van Stichting Cito, waar groepen na een uur onderling materiaal ruilen om te werken aan mogelijke verbeteringen.

Jouw vraag in het examen?
De opgaven die we elk jaar construeren voor alle centrale examens in het voortgezet onderwijs, ontwikkelen we samen met honderden vakdocenten. Zo zorgen we ervoor dat deze vragen aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen en bij het onderwijs van vandaag. Misschien zit bij een volgend examen jouw vraag er wel bij. Want de vragen die tijdens de workshop worden geconstrueerd willen we niet verloren laten gaan en worden nader bekeken op bruikbaarheid.

Programma
Zien we jou op 29 november bij Cito in Arnhem? Je bent van harte welkom vanaf 09.30 uur. Om 10.00 uur gaan we van start en rond 16.00 uur sluiten we af. Natuurlijk zorgen we voor een heerlijke lunch. En kom je met de trein, dan nemen we jouw reiskosten voor onze rekening. Ons kantoor ligt pal naast het NS-Station in Arnhem.

Aanmelden
Ben jij docent geschiedenis 4-5 havo of 5-6 vwo en heb je interesse? Meld je dan aan door het sturen van een mail naar Inge Hermsen. Vergeet niet jouw laptop mee te nemen. En beschik jij over materiaal dat je wilt voorleggen als mogelijk bronmateriaal? Aarzel niet en neem het mee. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Docentenparticipatie
Wil je meer weten over de betrokkenheid van docenten bij de centrale examens? Elk jaar verwelkomen we docenten uit het veld om samen met Stichting Cito examenvragen te maken. Lees hierover op onze webpagina Docentenparticipatie (cito.nl).

Graag tot 29 november!

Zoeken