Direct naar inhoud
Leerling en docent voortgezet onderwijs

Workshops examenvragen maken voor docenten bovenbouw

| 23-08-2023 | Nieuws Hoe maak je een goede examenvraag? Schrijf je in voor onze workshops op 3 en 10 oktober!

“Mocht er een tweede editie komen, dan ben ik er weer bij!” Dat was een van de reacties van de deelnemers toen we in november voor de eerste keer deze workshop organiseerden voor het vak geschiedenis havo/vwo. Dit jaar komt er dus een vervolg, en wel voor meerdere vakken en schoolniveaus. Kom je ook?

Praktische handvatten
Op 3 en 10 oktober organiseren toetsdeskundigen van de divisie CTE* gratis actieve workshops, waarin zij jou als docent praktische handvatten geven om zelf examenvragen te maken. Naast een theoretisch gedeelte in de ochtend waar wordt ingegaan op onder meer het gebruik van bronmateriaal en data, het bepalen van de moeilijkheid van een vraag en het formuleren van een duidelijke vraag met een eenduidig antwoord, ga je de rest van de dag samen met vakdocenten zelf aan de slag met het construeren van vragen. Dat gebeurt in kleine groepen en onder begeleiding van toetsdeskundigen van Stichting Cito, waar deze groepen na een uur onderling materiaal ruilen om te werken aan mogelijke verbeteringen.

*) Bij de divisie Centrale Toetsen en Examens ontwikkelen we opgaven voor alle centrale examens in het voortgezet onderwijs.

Jouw vraag in het examen?
De opgaven die we elk jaar construeren voor alle centrale examens in het voortgezet onderwijs, ontwikkelen we samen met honderden vakdocenten. Zo zorgen we ervoor dat deze vragen aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen en bij het onderwijs van vandaag. Misschien zit bij een volgend examen jouw vraag er wel bij. Want de vragen die tijdens de workshop worden geconstrueerd willen we niet verloren laten gaan en worden nader bekeken op bruikbaarheid.

Programma
Zien we jou op 3 of 10 oktober bij Cito in Arnhem? Je bent van harte welkom vanaf 9.30 uur. Om 10.00 uur gaan we van start en rond 16.00 uur sluiten we af. Natuurlijk zorgen we voor een heerlijke lunch. In onderstaande tabel kun je zien op welke datum, welk vak is ingedeeld.

DatumVak Schoolniveau
3 oktober
bedrijfseconomiehavo/vwo
economiehavo/vwo
voleconomievmbo
volmaatschappijwetenschappenhavo/vwo
kunst algemeenhavo
nask1vmbo
volgeschiedenishavo/vwo
10 oktober
volaardrijkskundehavo/vwo
scheikundehavo
muziekhavo/vwo
aardrijkskundevmbo
wiskunde Ahavo/vwo
Engelsvmbo
Engelshavo/vwo

Staat jouw vak er niet tussen en heb je wel interesse? Stuur ons dan een mail (zie mailadres onder Aanmelden). Mogelijk kunnen we op een ander moment ook voor jouw vak een workshop organiseren.

Aanmelden
Ben jij docent bovenbouw vmbo, havo of vwo en heb je interesse? Meld je dan uiterlijk 15 september aan door het sturen van een mail naar bolette.gerritsen@cito.nl. Let op: het aantal inschrijvingen is beperkt, dus wacht niet te lang.

Vergeet niet jouw laptop mee te nemen. En beschik jij over materiaal dat je wilt voorleggen als mogelijk bronmateriaal? Aarzel niet en neem het mee.

Deze workshop heeft aangetoond hoe moeilijk het is om goede vragen te maken. Ik ben een stuk wijzer geworden en ga met een gereedschapskist vol tools weer naar huis

- Deelnemer workshop november 2022

Docentenparticipatie
Wil je meer weten over de betrokkenheid van docenten bij de centrale examens? Elk jaar verwelkomen we docenten uit het veld om samen met Stichting Cito examenvragen te maken. Lees hierover op onze website docentenparticipatie (cito.nl)

Graag tot 3 of 10 oktober!

Zoeken