Direct naar inhoud

Het is weer examentijd!

In het voortgezet onderwijs, schooljaar 2024/2025

Slagen zorgt voor euforie! En terecht. Het is een zekerheid voor de eindexamenleerling, de omgeving, het vervolgonderwijs en werkgevers over wat geleerd is. Het gevoel van voorbereiding, focus en de uiteindelijke ontlading is herkenbaar. Ook voor ons als examenmakers. Als schooltassen en Nederlandse vlaggen het straatbeeld sieren, worden ook wij daar blij van. Trots, omdat het centraal examen een onmisbaar onderdeel is van het diploma.

Hoewel vaak wordt gedacht dat de centrale examens in mei beginnen, trappen vwo’ers die het vak tehatex hebben gekozen, in januari al af met hun praktijkopdracht.
Op deze pagina lees je over de verschillende centrale examens in het voortgezet onderwijs, over onze rol rondom deze examens én over de samenwerking met docenten. Want zonder docenten, geen examens!

Examentijdlijn 2024/2025

Bekijk hier de verschillende examens die de komende periode worden afgenomen.

Construeren en adviseren

Onze rol bij de centrale examens in het vo kun je eigenlijk opdelen in twee taken: we ontwikkelen centrale examens samen met vakdocenten en we analyseren alle afnamegegevens om per examenvak tot een advies N-term te komen.

Kennis en creativiteit vakdocenten

Examenopgaven worden bedacht door honderden vakdocenten die in het dagelijkse leven voor de klas staan en les geven aan examenklassen. Zo zorgen zij ervoor dat de opgaven goed aansluiten op de belevingswereld van de leerlingen en de onderwijspraktijk. Bij hun constructiewerk worden de docenten begeleid door onze toetsdeskundigen die de examens samenstellen.

Weet je dat er elk jaar zo’n 1.500 vakdocenten betrokken zijn bij de centrale examens? Meer weten of meedoen? Neem dan een kijkje op onze webpagina over docentenparticipatie of op examenblad.nl.

Klachtenloket

Heb je als eindexamenleerling een klacht over de inhoud van het examen, meld die dan bij het LAKS. Zij delen deze klachten vervolgens met onze toetsdeskundigen en met het College voor Toetsen en Examens, waarna we de klacht beoordelen. Docenten kunnen met hun klachten terecht bij de Examenlijn.

Op de koffie

Wij werken met veel enthousiasme en zorg aan goede examens. Tegelijkertijd blijven we ook kritisch op de centrale examens, én op de uitwerking ervan in de praktijk. Wil jij als docent hierover met ons van gedachten wisselen?
Neem contact op!

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken