Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie rennen

Ontmoet onze psychometrisch onderzoekers

De psychometrie is een wetenschappelijke discipline die een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van toetsen en examens. Door het inzetten van methodologische, statistische en wiskundige kennis en technieken zorgen psychometrici ervoor dat er staat gemaakt kan worden op de scores die deze instrumenten opleveren.

dr. Daniël van der Palm

Psychometrisch onderzoeker

Daniël van der Palm begon in september 2014 met werken voor Cito. Na vijf jaar bij Cito is hij zo’n 4 jaar actief geweest als Senior Data Scientist (freelance), waarna hij weer bij Cito aan de slag ging. Zijn specialisatie is de combinatie van programmeren, psychometrie en machine learning. Zijn proefschrift gaat over het gebruik van Latent Class Models voor het schatten van kansdichtheden, toetsbetrouwbaarheid en voor het multipel imputeren van missende waarden.

Bij Cito ontwikkelde Daniël o.a. de adaptieve module voor de centrale eindtoets (productiesoftware, in C++), een analyse tool met GUI voor de diagnostische tussentijdse toets (DTT, in C#), een geautomatiseerde werkwijze voor Centrale Examens MBO (in R), routines om leerlingenrapporten te genereren (in C#), KalibratieView om OPLM output te organiseren/visualiseren (in C#) en diverse R scripts voor data-wrangling met integraties van C++ code (middels het Rcpp package). Meer recentelijk werkt Daniël o.a. aan ‘automated test assembly’, Centrale Examens VO, en Leerling in Beeld – doorstroomtoets.

Daniël van der Palm
‘Hello world!’, programmeren, AI, en psychometrie, daar ligt mijn passie.

Daniël van der Palm, Psychometrisch onderzoeker

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken