Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud
Leerling primair onderwijs

Welke stappen zijn er nodig?

Innovatief en klaar voor de toekomst, dát is het nieuwe Leerling in beeld van Cito.

Na het bestellen van Leerling in beeld ga je de overgang maken naar het nieuwe Cito platform. Via de selfservice-portal begeleiden we je bij de drie stappen die je hiervoor moet zetten. Je leest er alles over op deze pagina.

Zo stap je over naar het Cito platform. Voorafgaand:

bestel je licentie en maak de keuze tussen pakket Basis of pakket Compleet. Vervolgens sturen wij per mail de stappen om toegang te krijgen tot Leerling in beeld en om met ons nieuwe LVS te werken. De volgende stappen voer je uit in de selfservice-portal:

Stap 1: invoeren autorisatiesleutel en acceptatie Basispoort*
Hiermee worden de leerling- en groepsgegevens ingeladen vanuit het LAS en verschijnt de Leerling in beeld-tegel in Basispoort.

Stap 2: migreren van de historische toetsdata
Hiermee worden de historische toetsresultaten ingeladen en zichtbaar in de rapportages. Dit kan vanuit CP LOVS en/of je eigen leerlingadministratiesysteem.

Stap 3: DULT-koppeling maken
Hiermee wordt het berekende vaardigheidsniveau en het functioneringsniveau van de papieren en digitale toetsen automatisch doorgegeven aan het LAS.

*Na stap 1 is het mogelijk om in te loggen in Leerling in beeld en toetsen in te plannen en af te nemen. Let op: de rapportages zijn nog leeg en er is nog geen planadvies beschikbaar totdat stap 2 is uitgevoerd.

Vóór of ná de B-afname werken met Leerling in beeld? Bekijk eerst dit handige overzicht

Wanneer je met jouw school de overstap maakt naar Leerling in beeld, ga je direct met alle groepen over. Na de overstap kun je bijvoorbeeld dus geen B8-afname meer doen met de LVS 3.0-toetsen.

Let op! Heb je leerlingen in groep 6 t/m 8 die aan het eind van 2023-2024 mogelijk een indicatie lwoo of pro krijgen? Leerling in beeld is hiervoor goedgekeurd.

Leerkrachten primair onderwijs achter de computer

Goed om te weten:

  • Het instapproces bestaat uit 3 stappen. We zetten de volgende stap altijd 3 dagen later voor je klaar, mits je de vorige stap hebt afgerond.
  • Nadat je een stap hebt uitgevoerd, kost het één nachtverwerking voordat het resultaat zichtbaar is. Bij stap 2 kan dit langer duren.
  • Na stap 1 is het mogelijk om in te loggen in Leerling in beeld en toetsen in te plannen en af te nemen. Let op: de rapportages zijn nog leeg en er is nog geen planadvies beschikbaar totdat stap 2 is uitgevoerd.
Hoe stap je in?

Wij gaan veilig om met je data

Privacy in het onderwijs: daar werken we samen aan. Cito is aangesloten bij het Convenant Digitale Onderwijsmiddelen en Privacy. We gaan veilig en verantwoord om met persoonsgegevens. Deze afspraken zijn vastgelegd in ons privacyconvenant en de bijbehorende verwerkersovereenkomst.

Veelgestelde vragen

Waarom is er een koppeling met het LAS nodig?

Door een koppeling te maken met het LAS wordt de leerlingadministratie in Leerling in beeld automatische bijgewerkt. Zo is de bron van de leerlingadministratie altijd het LAS en hoef je alleen dat bij te werken.

Waarom moet de leerlingadministratie in zowel het Computerprogramma LOVS als in het LAS op orde gemaakt worden?

Omdat de leerlingadministratie van het Computerprogramma LOVS gematcht wordt met de leerlingadministratie vanuit het LAS.
Wij adviseren om je leerlingadministratie bij te werken via DULT of EDEXML-import.

Welke data wordt er van het Computerprogramma LOVS en/of het LAS meegenomen naar het nieuwe Cito platform en waarom?

- Historische toetsresultaten van de 3.0-toetsen worden meegenomen naar het Cito Platform, zodat de groeirapportages compleet zijn, inclusief oude toetsresultaten.

- Gerelateerde leerlinggegevens worden meegenomen omdat zonder deze gegevens (denk aan jaargroep) de toetsresultaten niet goed verwerkt kunnen worden in de rapportages.

Hoeveel tijd kost het om over te gaan naar Leerling in beeld in het nieuwe Cito platform?

Als de data in orde is in de relevante systemen (CP LOVS en/of LAS), kost het je gemiddeld een half uur, verdeeld over een aantal dagen.

Tot wanneer is het Computerprogramma LOVS nog beschikbaar?

Leerling in beeld vervangt in schooljaar 2023-2024 het Computerprogramma LOVS, de LVS 3.0-toetsen en de rapportages. Houd de uitgaveplanning in de gaten voor de exacte planning voor het uitfaseren van deze producten.

Ik maak geen gebruik van het Computerprogramma LOVS, maar heb handmatig toetsresultaten ingevoerd in mijn LAS. Kan ik die ook meenemen?

Ja, die data kunnen mee. Deze datamigratie is eenvoudig over te zetten en is een onderdeel van de stappen in de selfservice-portal. Wél dien je als school een DULT-koppeling aan te schaffen bij het LAS.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken