
- Onderzoek & Innovatie
- Portfolio
- AI
- Projecten
Projecten
In het lopende jaar werken we vanuit Cito AI aan uiteenlopend projecten met allen een AI-component. Lees verder voor een overzicht van onze projecten.
Mail Cito AIOnze projecten met AI-component
Binnen een aantal projecten met AI-component worden prototypes (digitale tools) ontwikkeld. Deze prototypes worden ontwikkeld door Cito AI samen met collega's van verschillende afdelingen binnen Cito. In het bijzonder met onze onderzoeks- en innovatieafdeling: CitoLab.
CheckMate
Een slimme nakijkoplossing
Het beoordelen van open vragen (korte antwoorden) is erg arbeidsintensief, zeker als het een 'high stakes'-toets betreft en door minstens twee beoordelaars uitgevoerd moet worden. AI kan hierin een lastenverlichting zijn door vergelijkbare antwoorden te clusteren en een score voor te stellen.
- Voor wie? Docenten en beoordelaars
- Lees meer over CheckMate
Constructie-Copilot
Toetsvragen effectiever maken
We ontwikkelen een AI-assistent die het maken van toetsvragen ondersteunt, zowel voor gesloten vragen (multiple choice) als voor open vragen. Hierbij combineren we onze expertise op het gebied van toets(vraag)kwaliteit met de kracht van generatieve AI om de toetsmaker te voorzien van nuttige feedback en inspiratie bij het maken van toetsen.
- Voor wie? Toetsdeskundigen en -constructeurs
- Lees meer over Constructie-Copilot
SchrijfBlik
AI gedreven schrijfomgeving
Steeds meer leerlingen gebruiken AI om hun schrijfopdrachten te maken. Hierdoor is het beoordelen van alleen het eindresultaat niet meer eerlijk om te zien hoe goed iemand kan schrijven. Maar AI verbieden is volgens ons niet altijd de oplossing. Schrijven betekent nu ook leren omgaan met AI. In dit project onderzoeken we hoe je zowel het eindproduct als het proces van schrijven kunt beoordelen.
- Voor wie? Leerkrachten in het voortgezet onderwijs, in het bijzonder voor het vak Nederlands.
- Lees meer over SchrijfBlik
Q-Insight
Eerlijke toetsen met datagedreven suggesties
Als leerlingen of studenten een toets goed maken, wil je zeker weten dat dit komt door hun kennis of inzicht. Voorspelbaarheden, complexe zinnen of cultuurgebonden taal kunnen de toets vertekenen en sommige leerlingen benadelen. Zo blijkt de langste zin vaak het juiste antwoord, of staat het juiste antwoord onbewust in het midden. Q-insight helpt je om dit soort voorspelbaarheden en subjectiviteit in je toets op te sporen. En zo de kwaliteit van je toets te verbeteren.
- Voor wie? Organisaties en scholen met opgavenbanken
- Lees meer over Q-Insight
ClonePilot
Hulpmiddel om toetsen eenvoudig te variëren
Leraren maken vaak meerdere versies van dezelfde toets. Het is belangrijk dat de verschillende versies ongeveer even moeilijk zijn en dezelfde inhoud meten, op dezelfde manier. Dat alles zorgt dat het maken van extra versies best tijdrovend is. ClonePilot is een hulpmiddel (in ontwikkeling) voor leraren om toetsvragen of hele toetsen eenvoudig te variëren.
- Voor wie? Leerkrachten
- Lees meer over ClonePilot
Misvattingen on the fly
Inzicht in denkfouten van leerlingen
In dit project onderzoeken we of we misvattingen van leerlingen automatisch kunnen herkennen met antwoord- en procesdata. Ook ontwikkelen we een tool waarmee leerkrachten direct feedback krijgen en hun instructie meteen kunnen bijsturen.
- Voor wie? Leerkrachten
- Lees meer over Misvattingen on the fly
Projectbeoordelingen: Notes to Know
Van losse notities naar helder inzicht met AI
Leraren geven bij projectonderwijs vaak tussendoor feedback. In dit project onderzoeken we hoe AI kan helpen om al die feedback samen te voegen en te analyseren, zodat leraren beter inzicht krijgen in het leerproces van hun leerlingen.
- Voor wie? Leerkrachten
- Lees meer over Projectbeoordelingen: Notes to Know
Syllabus zoekt toets
Optimale aansluiting tussen leerdoelen en toets
In dit project ontwikkelen we een tool waarmee leerkrachten met de hulp van AI kunnen controleren of de toets voldoende dekt wat in de leerdoelen staat en of de verdeling van de inhoud en vraagvormen optimaal is. Dit prototype wordt bruikbaar voor bestaande toetsen, maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe toetsen.
- Voor wie? Leerkrachten
- Lees meer over Syllabus zoekt toets
Onderzoek naar AI in het onderwijs
Deze AI-onderzoeken worden uitgevoerd door Cito AI samen met collega's van verschillende afdelingen binnen Cito.
Curriculum Alignment
Automatische evaluatie afstemming toets en curriculum
Curriculum alignment is de mate waarin curriculum, onderwijs en toetsing op elkaar zijn afgestemd. Het meten van curriculum alignment is een tijdsintensief proces, omdat handmatig gespecificeerd moet worden welke leerdoelen door een item gemeten worden. In dit project onderzoeken we hoe we met behulp van AI items automatisch kunnen metadateren en of we het resultaat empirisch kunnen valideren met zogenoemde Q-matrix validatiemethoden vanuit het raamwerk cognitief diagnostisch modelleren (CDM). Op basis hiervan kunnen we de afstemming tussen items en curriculum in kaart brengen.
Lees meer over het gepubliceerde artikel in vakblad Examens (2025)In gesprek met AI
In 2025 onderzoeken we hoe AI kan bijdragen aan het afnemen, beoordelen en geven van feedback op spreekvaardigheid.
- Meer weten? Bekijk de projectpagina of stuur een mail naar ai@cito.nl.

Kunnen we je helpen?
Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!