Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

Peiling Digitale geletterdheid

Digitale vaardigheden toetsen in een authentieke context

Hoe staat het met de digitale vaardigheden van leerlingen uit groep 8? En hoe meet je die eigenlijk? Digitale geletterdheid is cruciaal om leerlingen op eigen kracht te leren functioneren in een samenleving waarin digitale technologie en -media zo’n belangrijke plaats innemen. Voor de Peil.Digitale geletterdheid einde basisonderwijs 2021-2022 ontwierpen we een digitale, authentieke toetsomgeving, waarin leerlingen concreet laten zien wat ze weten en kunnen. 

Bekijk ook innovatiethema Vaardigheden voor een nieuwe wereld

Onze bijdrage: instrument digitale geletterdheid

Voor het peilingsonderzoek onderzochten we hoe digitaal geletterd groep 8-leerlingen zijn. Hiervoor ontwikkelden we een digitale, authentieke toetsomgeving met vier modules:

  • Spacebook (sociale media omgeving)
  • Spacegram (sociale media omgeving)
  • Spacetalk (omgeving voor het maken van digitale presentaties)
  • Webspace (omgeving voor het bouwen van websites)

In de peiling maken leerlingen opdrachten in twee  contexten: in Spacebook of Spacegram, en in Spacetalk of Webspace. Daarin laten ze spelenderwijs zien hoe digivaardig ze zijn in - bijvoorbeeld - een social media omgeving. Chatbot Suzan speelt in alle modules een belangrijke rol. Ze begeleidt de leerlingen als 'vriendin' door de toets en vraagt de leerlingen om hulp: "Kun je mij helpen bij ....?". De app volgt het proces van de leerling op de voet en slaat alle gegevens op. Uiteindelijk ontstaat zo een betrouwbaar beeld van de digitale vaardigheden van elke leerling.

Leerlingen communiceren tijdens de toets met Suzan, en hebben het gevoel dat ze haar helpen. Maar Suzan is gewoon een chatbot die leerlingen door de toets heen leidt.

Meer lezen? Open 'De kracht van de directe meting', interview met Romy Noordhof (CitoLab-werkprogramma 2021)

CitoLab - Spacebook
'Digitale vaardigheden worden nog vaak gemeten met een papieren toets. Via vragen als: "Jantje wil op deze sport en heeft deze zoekresultaten op Google gevonden. Wat nu?". Of leerlingen moeten hun digitale vaardigheden inschatten ("Hoe handig ben jij met…?"). Als je je vaardigheid niet echt kunt laten zien, doet dat afbreuk aan de validiteit.'

Maaike Heitink, Universiteit Twente

Over het peilingsonderzoek

Twee metingen

In het peilingsonderzoek brengen we de digitale geletterdheid van groep 8-leerlingen in beeld met:

  • een authentieke toets, die bestaat uit vier verschillende modulen (Spacebook, Spacegram, Spacetalk en Webspace).
  • een onderzoek onder schoolleiders, leerkrachten en leerlingen. We gaan op zoek naar de manier waarop leerlingen hun vaardigheden leren (op school en thuis) én welke algemene en domeinspecifieke kenmerken samenhangen met digitale geletterdheid.

'Het is belangrijk dat je meet wat je wilt meten: measure what matters. Met deze peiling willen we docenten verder helpen.' Meer lezen? Open 'Hoe kun je onderwijs verbeteren ....', interview met Maaike Heitink, Universiteit Twente.

Eén van de leukste uitdagingen bij dit project is dat we de leerling echt met de Google zoekmachine wilden laten werken en toch hun zoekgedrag wilden loggen. Meestal is data verzamelen niet het spannendste onderdeel van een project, maar dit keer wel.

Marcel Hoekstra, Software ontwikkelaar

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken